Lukáš Kovanda: Trh práce láme rekordy

12.07.2017 14:19

Trh práce láme rekordy. Na jedno pracovní místo je nejméně uchazečů, zároveň je nejvyšší počet volných pracovních míst

Lukáš Kovanda: Trh práce láme rekordy
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Míra nezaměstnanosti v červnu klesla na úroveň čtyř procent. Trh práce vykazuje známky přehřívání. Na jedno pracovní místo připadá nejméně uchazečů v tomto tisíciletí (1,6), přičemž současně je nejvíce volných pracovních míst v historii ČR (183 500). Průmyslníci se z důvodu nedostatku vhodné pracovní síly potýkají s rostoucím objemem nedodělků. Zejména v oblastech průmyslových zón klesla míra nezaměstnanosti na historická minima.

V ČR nadále nenajdeme jediný okres, v němž by míra nezaměstnanosti převyšovala úroveň deseti procent, což je historicky bezprecedentní situace. V plném proudu je navíc sezónní zaměstnávání, například v gastronomii, zemědělství nebo stavebnictví.

Na trhu práce se přitom v červnu ještě nestačil projevit příliv čerstvých absolventů, který během prázdnin pokles míry nezaměstnanosti zastaví. Poté bude míra nezaměstnanosti opět klesat, ačkoli jen mírně, až pod úroveň čtyř procent. Letošního minima by měla dosáhnout v listopadu. Související tlak na růst mezd přiměje Českou národní banku ke zpřísnění měnové politiky, k němuž dojde nejpozději koncem září.

Lukáš Kovanda
ekonom

Informace o vývoji nezaměstnanosti najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…