Lukáš Kovanda: Voda v roce 2019 zdraží výrazněji než letos. Klíčovými důvody je růst mezd a zdražování elektřiny

27.11.2018 20:16

Voda v roce 2019 zdraží citelněji než letos. Vodárenské společnosti, které už zveřejnily ceník na příští rok, plánují zdražení v průměru o 4,7 procenta.

Lukáš Kovanda: Voda v roce 2019 zdraží výrazněji než letos. Klíčovými důvody je růst mezd a zdražování elektřiny
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Průměrná cena vody pro domácnosti, která zahrnuje jak vodné, tak stočné, by se tedy měla v roce 2019 dostat nad 90 korun za metr krychlový. Pohybovat by se měla v pásmu od 90 do 92 korun za metr krychlový. Letos i loni voda zdražovala přibližně tříprocentním tempem.

Důvodem rychlejšího zdražování vody je růst cen energií, zejména elektřiny, a dále také znatelný růst mezd, a tedy personálních nákladů vodárenských společností a jejich dodavatelů. Výdaje spojené s vodou však nadále zůstanou poměrně nízké v porovnání s dalšími položkami typického rodinného rozpočtu. Budou tvořit asi jedno procento takového rozpočtu.

Voda bude nadále dražší spíše v severozápadní části České republiky. Naopak poměrně levná z celorepublikového hlediska bude nadále na severovýchodě země. V letošním roce platí za vodu nejvíce lidé na Táborsku, Sokolovsku, Semilsku a Královéhradecku. Nejlevnější je voda na Klatovsku a Pelhřimovsku. Neplatí, že by v místech s vyšší kupní sílou byla cena vody zákonitě vyšší. Například v Praze se letos cena vody pohybuje na úrovni lehce přesahující 87 korun, což zhruba odpovídá celorepublikovému průměru. Například na zmíněném Táborsku je cena vody o přibližně 24 procent vyšší než v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…