Lukáš Kovanda: Vysoký růst mezd láká do Prahy další a další pracovníky

04.12.2019 19:38

Komentář k vývoji mezd v ČR ve třetím letošním čtvrtletí. Čísla dnes zveřejnil ČSÚ

Lukáš Kovanda: Vysoký růst mezd láká do Prahy další a další pracovníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Průměrná hrubá měsíční mzda rostla ve třetím letošním čtvrtletí v souladu s očekáváním trhu reálně meziročně o čtyři procenta. Její tempo tak sice oproti druhému čtvrtletí mírně zvolnilo, stále však zůstává velice solidní.

Průměrná nominální mzda se zvýšila výrazněji, o 6,9 procenta, než nominální mzda mediánová. Letos tedy nedochází tak jako po převážnou část loňského roku k tomu, že by růst mediánové mzdy převyšoval růst mzdy průměrné. Z tohoto titulu tedy nedochází tak jako loni k přivírání příjmových nůžek v české společnosti.

Ani z geografického hlediska se příjmové nůžky ve třetím čtvrtletí příliš nepřivíraly. I ve třetím čtvrtletí totiž byla průměrná mzda nejvyšší v Praze, činila 41 720 korun, avšak v metropoli současně průměrná mzda rostla ze všech krajů meziročně nejpomaleji, o necelých šest procent. Celorepublikově přitom průměrná mzda rostla o necelých sedm procent. To je však dáno vyšším základem, ze kterého mzda v metropoli roste. V absolutním vyjádření totiž průměrná mzda v Praze vzrostla o 2308 korun, což je z celorepublikového hlediska nadprůměrný údaj. Z absolutního pohledu dostali nejméně přidáno pracovníci na Karlovarsku, meziročně o 1965 korun více, takže Karlovarský kraj zůstal navzdory svižnému, sedmiprocentnímu meziročnímu růstu průměrné mzdy jediným krajem ČR s průměrnou mzdou nižší než 30 tisíc korun.

Citelný růst mezd láká do Prahy další pracovníky, takže tam došlo ze všech krajů ČR k nejvýraznějšímu přírůstku evidenčního počtu zaměstnanců. S výjimkou Prahy a Královéhradeckého kraje v ostatních částech země docházelo ve třetím čtvrtletí naopak k úbytku evidenčního počtu zaměstnanců. Nejvýraznější byl tento úbytek v Karlovarském kraji, i kvůli zmíněným nejnižším mzdám v ČR.

Za celý letošní rok reálná mzda v ČR vzroste v rozsahu mírně převyšujícím čtyři procenta. Právě svižný růst reálných mezd – tedy kupní síly obyvatelstva – i ve třetím čtvrtletí poháněl domácí spotřebu a udržoval silnou dynamiku maloobchodních tržeb. Domácí spotřeba byla klíčovým tahounem celé ekonomiky. Růst mezd podporovala ve třetím kvartále nadále napjatá situace na trhu práce, který vykazoval nejnižší míru nezaměstnanosti od druhé poloviny 90. let a rovněž nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci zemí EU i OECD. Růst mezd navíc podporuje letošní nárůst minimální mzdy, a tedy i mezd zaručených, a letošní plošné přidávání státním zaměstnancům.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…