Lukáš Kovanda: Z intervence rovnou do eura?

06.02.2016 8:33

Česká národní banka na svém zasedání posunula termín deklarovaného ukončení intervenčního režimu do roku 2017. S tím, že jako pravděpodobné vidí ukončení závazku v první polovině příštího roku.

Lukáš Kovanda: Z intervence rovnou do eura?
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Dosud byl za nejpravděpodobnější termín ukončení závazku považován přelom let 2016 a 2017. Krok ČNB není překvapivý, centrální bankéři jím reagují na vývoj inflace, která v uplynulých měsících poměrně citelně zaostala za jejich očekáváním a stále výrazně zaostává za inflačním cílem ČNB. Zvyšuje také pravděpodobnost, že intervenci ukončení teprve až přechodem do předvstupního mechanismu pro přijetí eura.

Česká národní banka ponechala sazby na stávající úrovni. V nové prognóze, kterou dnes publikovala, revidovala svůj odhad ohledně vývoje inflace v letošním roce směrem dolů. Inflace v poslední době zpomalila na takřka nulovou úroveň z důvodu nízkých cen ropy a pohonných hmot a také kvůli levnějším cenám potravin. Takzvaná jádrová inflace – neboli korigovaná inflace bez pohonných hmot – ovšem dosahuje nejvyšší úrovně od roku 2008. Na první pohled tedy ČNB fundamentálně neměla důvod k jakémukoli uvolnění měnové politiky. I po přihlédnutí k tomu, že jak ceny ropy, tak potravin by se na světových trzích měly v nadcházejících měsících stabilizovat a zhruba od poloviny roku zahájit růst.

Na druhou stranu v ČR ovšem zesilují některé protiinflační tlaky, zejména ty v podobě tlaků na posílení koruny. Evropská centrální banka totiž v březnu pravděpodobně dále rozvolní svoji měnovou politiku, což povede k oslabení eura a umocnění tlaků na posilování koruny. ČNB tak bude muset intenzivněji intervenovat za udržení svého současného závazku, v jehož rámci brání posílení české měny pod úroveň 27 korun za euro. Tuto intenzitu potenciálně dále zvýší příznivá makroekonomická data, která bude tuzemská ekonomika pravděpodobně stále vykazovat i v roce letošním – byť již nepůjde o tak zářná čísla jako loni.

ČNB přitom podle všeho musela už na přelomu roku a během ledna poměrně citelně intervenovat za oslabení koruny (přesné údaje budeme znát až v únoru, resp. v březnu). Právě z těchto uvedených důvodů – a navzdory poměrné příznivému vývoji jádrové inflace – na svém dnešním zasedání rozhodla o dalším rozvolnění měnových podmínek v podobě opětovného odsunutí termínu ukončení intervenčního režimu. Dle očekávání také ze stejných otázek diskutovala možnost uvedení negativních úrokových sazeb.

Rozvolněním měnových podmínek v podobě posunutí deklarovaného termínu ukončení intervenčního režimu či (zatím neuskutečněným) zavedením záporných úrokových sazeb by tlaky na posílení koruny měla oslabit, aniž by přitom akumulovala dodatečné devizové rezervy. V loňském roce intervenovala v objemu přesahujícím v přepočtu 200 miliard korun, což převyšuje objem původní intervence z listopadu 2013. Letos přitom může být nucena intervenovat v objemu vyšším, než byl ten loňský, což by mohlo opět vyostřit kritiku centrální banky ze strany politiků. I proto může ČNB v dalším rozvolnění měnových podmínek spatřovat kýžený prostředek k oslabení nežádoucích tlaků jak ze strany devizových obchodníků, tak i ze strany politiků.

Dnešní krok centrální banky také dále zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB svůj intervenční režim opustí teprve opuštěním vlastní měny, resp. tím, že z intervenčního režimu vystoupí teprve až přechodem do předvstupního mechanismu ERM II. Účast v tomto mechanismu, jak známo, předchází přijetí eura.

Přijetí eura je politickou otázkou a jasný politický konsensus ohledně data jeho přijetí zatím neexistuje. Výstup z intervenčního režimu s sebou přináší rizika a úskalí. A právě vyhnutí se těmto rizikům a úskalím prostřednictvím de facto opuštění vlastní měny může být v rostoucí míře lákavé právě i pro politiky, pro něž ekonomické otřesy pochopitelně znamenají nepříjemnost, která často rozhoduje o jejich úspěchu u voličů.

V únoru 2017 také budou bankovní radě ČNB dominovat radní jmenovaní nebo znovujmenovaní prezidentem Milošem Zemanem, který je v zásadě příznivcem rychlého vstupu do eurozóny. Deklaroval navíc, že postoj k přijetí eura bude klíčovou charakteristikou, podle které bude vybírat nové členy bankovní rady. Jinými slovy, v únoru 2017 bude bankovní rada nejspíše většinově pro poměrně rychlé přijetí jednotné evropské měny, což jen dále podpoří scénář opuštění intervenčního režimu opuštěním české koruny. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.