Majzner: Sobotku s Putinem zobrazil happening Pražského Majdanu

06.10.2014 20:28

V neděli 5.října pokračovala série víkendových akcí Pražský Majdan na Staroměstském náměstí a poprvé byl vyslán pochod přibližně 80 lidí k Úřadu vlády.

Majzner: Sobotku s Putinem zobrazil happening Pražského Majdanu
Foto: Katerina Skrypnik
Popisek: Pochod Kaprova ulice

Tam účastníci pochodu zahájili happening s překvapením v podobě podtitulu "Premiére, přiznejte barvu!". S maskou Bohuslava Sobotky jeden z aktivistů zvedl hlavu z vědra s pískem a roztáhl na hrudi ruskou vlajku s fotkou hřímajícího Vladimíra Putina. Do megafonu se aktivisté k tomu vyjádřili ve smyslu: "Prezident ČR již zcela otevřeně spolupracuje s diktaturou Kremlu. A my jako občané chceme vědět, zda Vy jako předseda vlády stále plně podporujete spojence v Evropské unii a NATO." Celý text prohlášení je přiložen na konci článku. Účastníci pochodu se poté vrátili na Staroměstské náměstí, kde byli uvítáni ostatními.

Na náměstí v průběhu večera vždy asi 100-150 lidí přihlíželo například koncertu JazzRockOfo Varhana Orchestroviče Bauera, Los Carlos nebo písničkářky Daniely Fojtů . Účastníci se především těšili na návštěvu Karla Schwarzenberga. Ten nemluvil na mikrofon, ale raději se dle svého přání zdravil s jednotlivými lidmi z davu a vyslechl i několik lidí zcela odlišných názorů z okolí. Pražský Majdan mu věnoval modrožlutý pruhovaný deštník se srdcem odkazujícím na nedožité narozeniny Václava Havla a slovy "Pravda Vítězí". Karel Schwarzenberg k tomu poznamenal "mělo by tam být ještě napsáno, že to ale někdy dá fušku!".

Hnutí Pražský Majdan se snaží již od konce srpna pomocí protestů přesvědčit premiéra Sobotku, aby změnil postoj k sankční politice vůči Rusku. "Myslíme si, že náš premiér nedělá svou práci v zahraniční politice dobře. Proto jsme mu v minulosti poslali několik dopisů a před deseti dny pozvánku, aby nám strategii vlády pomohl pochopit. Odpověď nemáme, proto nám nezbývá, než volit formu nejrůznějších happeningů". To podotýká jeden z organizátorů, Michal Majzner.

 

 

Celé prohlášení:

 

Prohlášení hnutí Pražský Majdan k happeningu 5. října 2014

5. října 2014, Praha

 

Vážení novináři, vážené novinářky,

toho prohlášení je určeno především vám – lidem z mediální sféry.

Hnutí Pražský Majdan vzniklo v reakci na rusko-ukrajinský konflikt. Sledujeme domácí i zahraniční zpravodajství a zároveň jsme v kontaktu s lidmi, působicími přímo v tzv. zóně ATO – reportéry, dobrovolníky i vojáky - a jsme přesvědčeni o tom, že agresivní jednání Ruska v událostech z letošního roku na Ukrajině je nebezpečím i pro Českou republiku, Střední Evropu, a tedy i Evropskou unii.

Ostře vnímáme prohlášení předních představitelů ruské vlády o ochraně zájmů obyvatel ruského původu v jiných státech, o možném použití zbraní hromadného ničení na území jiných států, o vojenské intervenci v zájmu Ruska a další obdobná. Taková prohlášení opakovaně zazněla zejména z úst ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Lavrova, prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina a ministra obrany Ruské federace Sergeje Šojgu. Můžeme si vzpomenout i na návrhy o rozdělení území evropských států, které zaslal poslanec Státní Dumy Vladimír Žirinovskij a  další. Tato prohlášení, učiněná v posledních měsících nejvyššími ruskými představiteli, jsou dle našeho názoru známkou toho, že agresivní zahraniční politika Ruské federace bude i nadále pokračovat.

Považujeme za nutné, aby Česká republika zaujala v dané věci společné stanovisko se svými  spojenci v EU a NATO, a jednala nadále tak, aby mohla v budoucnu úspěšně čelit případnému nebezpečí.

V žádném případě nepodporujeme válku. Máme historickou paměť, naši předci bojovali v mnoha válkách a nestojíme o to, aby naše země a naši přátelé museli opět bojovat. Žijeme už desetiletí v míru a chceme udělat vše pro to, aby další vojenský konflikt nevypukl přímo u našich dveří. Jsme zarmoucení ztrátou tisíců životů v řadách vojsk Ukrajiny, Ruska i separatistů. Jsme si ale zároveň vědomi toho, že postavit se agresorovi vyžaduje oběti – bohužel i na životech.

Ukrajina se rozhodla bojovat a má právo hájit svou územní celistvost. Činí tak možná i na základě historických zkušeností Střední Evropy – například Mnichovské dohody z roku 1938, která poznamenala vývoj Československa na dlouhá desetiletí. Československo tehdy spojenci opustili. My se tak chovat nechceme. My chceme dnes podat pomocnou ruku Ukrajině, se kterou nás, Čechy, pojí historické vazby, chceme zůstat v jednotě s Polskem a jinými státy, které si hrozící nebezpečí velmi jasně uvědomují.

Věříme, že Česko má dobré spojence v EU a NATO, a že pouze v jednotě můžeme čelit možným hrozbám tak, jak to bájný Svatopluk ukázal svým synům na příkladu tří prutů. Dnes musíme pomoct my, aby později bylo nám pomoženo v těžké chvíli.

Právě proto stojíme o mírové řešení konfliktu – podporujeme protiruské sankce jakožto nenásilnou formu odporu a podporujeme aktivní členství České republiky v EU a NATO. Naše vláda slibovala aktivní zásahy proti všemu, co ohrožuje mezinárodní mír – a dle našeho názoru ruská agresivní vojenská politika Ruska  v posledních desetiletích, anexe území jiných nezávislých států a otevřené výhrůžky, které zaznívají z úst čelních politických představitelů Ruska, jsou právě takovým ohrožením mezinárodního míru. 

Česko je významnou součástí evropského prostoru více než 1000 let. Naopak pokusy o vytvoření trvalých partnerství s Ruskem nebyly nikdy tak úspěšné, jak jsme doufali. Obrácíme se proto k naší vládě se sdělením, že stejně jako většina obyvatel této země podporujeme její aktivní a odvážný postoj vůči agresi Ruska, který zastávala ještě nedávno. Nechceme, aby ustupovala ze svých názorů kvůli  pochybným přínosům spojenectví s tak nestálým a agresivním partnerem, jakým se Rusko ukázalo být.

Vyzýváme naši vládu, aby se nebála říct jasné „NE“ agresorovi, aby nedávala všanc suverenitu a nezávislost naši země ani mezinárodní mír. Jen v jednotě je síla a pouze se spolehlivými spojenci můžeme být chráněni před hrozbou stupňující se agrese Ruska. Náš pasivní přístup zároveň zrazuje naše partnery v Evropské unii, která i přes mnoho problémů nakonec našla odvahu postavit se ruské agresi.

Pražský Majdan

https://www.facebook.com/praguemaidanblog

www.maidan.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla