Marcel Winter: Chybějící ocel z Ukrajiny mohou firmy koupit ve Vietnamu

29.03.2022 19:53

Česká televize 28. března zveřejnila reportáž, dokazující jak hodně nyní firmy u nás potřebují ocel, kterou dosud kupovaly na Ukrajině. Jeden z největších evropských železářských a ocelářských výrobců Azovstal na Ukrajině byl vážně poškozen během ruského útoku a ostřelování Mariupolu.

Marcel Winter: Chybějící ocel z Ukrajiny mohou firmy koupit ve Vietnamu
Foto: archiv MW
Popisek: Marcel Winter

Závod Azovstal v Mariupolu, který byl největším výrobcem oceli na Ukrajině, patří ukrajinské ocelářské a těžební skupině Metinvest. Ukrajina dosud byla 12. největším výrobcem oceli na světě.

Vietnam exportuje ocel do 87 zemí světa. Zejména pozinkované ocelové svitky, galvanické svitky, pozinkované střešní plechy, plechy válcované za tepla 10, 15, 20, 25 i 30 mm o velikosti 1 500 a 2 000 mm a délce 3000, 6 000 a 8 000 mm, ale i cívky pozinkované oceli 0,12 až 20 mm. Také šestihrany z nerezové oceli a kvalitní žárově pozinkované ocelové trubky Hoa Sen se exportují do celého světa.

Firma Hoa Sen Group je ve Vietnamu společností číslo 1 v oblasti výroby a obchodování s ocelovými produkty, které úspěšně exportuje do 87 zemí. Za 13 let úsilí je v současnosti průměrná exportní produkce oceli vietnamské firmy Hoa Sem Group 100 000 tun měsíčně.

Vietnam má cíl nejpozději do konce roku 2030 být 15. největším exportérem oceli na světě. Obchody a hospodářská spolupráce s 97 milionovým Vietnamem, kde žije mnoho našich přátel jenž u nás v minulosti studovali nebo pracovali, jsou při platnosti dohody o volném obchodu EU a Vietnamu EVFTA velmi výhodné. Při svých 48 návštěvách Vietnamu i při osmi měsíčním bydlení v Hanoji a také při výstavbě továrny na biohnojiva v Hai Duong jsem mnohokrát poznal, že nám Vietnamci, kteří s velkou vděčností vzpomínají na svůj studijní nebo pracovní pobyt u nás, chtějí opravdu pomoci a to by si firmy v ČR měly uvědomit.

Marcel Winter
čestný předseda Česko-vietnamské společnosti
teritoriální specialista na Vietnam

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…