Marek Řezanka: Jen „agenti“ a „blbci“ chtějí mír?

29.03.2015 17:31

Jeden z představitelů hnutí Evropané proti válce, Milan Daniel, před časem v Literárních novinách publikoval článek, v němž místo volání do zbroje usiluje o Karavanu míru.

Marek Řezanka: Jen „agenti“ a „blbci“ chtějí mír?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí demonstrovaly skupiny občanů pro i proti průjezdu kolony amerických vojenských vozidel Českou republikou

Jsem přesvědčen, že v době, kdy Svatopluk Kalužík (Parlamentní listy, 28. 3. 2015) - a s ním řada dalších – dehonestuje všechny odpůrce americké vojenské kolony na našem území nálepkou „duševně omezených“ či „placené páté kolony“ a slovy: „Vysvětlení je snad v tom, že je tady nezanedbatelná placená pátá kolona, která pracuje pro Rusko. Ze zkušenosti vím, že u nás bohužel existuje spousta duševně omezených lidí, ale nějak nemohu uvěřit, že by jich bylo tolik samo od sebe. Toto hnutí je placené a tvoří je zčásti agenti, zčásti agenti nepřímí. Těch opravdu přesvědčených antiamerikanistů je snad menšina a je mi jich líto. Proti lidské blbosti se bojuje těžko, oni nestojí o informace a nemá smysl jakkoli argumentovat. Argumentů je ale dost, zkušenosti z první i druhé světové války, následná studená válka, to vše by mělo stačit, aby člověk viděl situaci jasně“, a kdy Zdena Mašínová (Parlamentní listy, 27. 3. 2015) vysloveně uráží veřejného činitele a velitele ozbrojených sil a nabádá k násilí proti jednotlivci: „Je ostuda, že ten ožrala z Hradu jede do Moskvy.

Bude tam sedět se Severokorejcem a jinými individui a dívat se na přehlídku vojsk, která se po čtvrt století chovají tak, jak se chovají třeba na Ukrajině. Někdo by ho měl na Hradě vyhodit z okna," je zapotřebí dát najevo, že tu jsou lidé, kteří nesouhlasí ani s politikou Kremlu, ale ani s agresivní politikou Západu, kde často bije do očí její pokrytectví. Pan Kalužík zjevně nečetl zprávu organizace International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW, Lékaři proti jaderné válce), v níž se odhaduje, že počet obětí agresivní politiky USA (pod záštitou tzv. boje proti terorismu) se pohybuje někde mezi jedním a dvěma miliony lidí. Na tuto „nepříjemnost“ pohlížejí někteří (např. Petr Pithatr) zřejmě jako na politováníhodné „packalství“ s tím, že to ale vlastně pachatelé „myslí dobře“.
Obávám se, že heslo „Myslíme to dobře“ vyznívá v tomto kontextu a v kontextu zpráv o mučeních a odposleších ještě hůře než kdysi Grossovo slavné motto: „Myslím to upřímně“.

Jsou zkrátka věci, které omlouvat nelze. Stejně jako není možné z loupežné vraždy či z vraždy bezbranného svázaného člověka (v jakékoli době) udělat „hrdinský čin“.

Považuji za důležité, aby po světě zněl čím dál více hlas odsuzující válku a kruhy, které ji v zájmu svých zisků chtějí vyvolat. Hlas, kterému nebude možno podsunout nějaké postranní úmysly jakýchkoli agentů. Hlas, jenž nás bude spojovat bez ohledu na hranice a jenž všem bez rozdílu vzkáže jediné: Strčte si vaše zbraně a vaši válečnou štvavou rétoriku – někam. Však my, lidé, se už spolu nějak domluvíme. A že nás zastánci války a agrese budou bez rozdílu házet do pytle označeného cedulkou „Agenti a blbci“? Na nálepce nezáleží, důležité je, co prosazujeme, co požadujeme – a s čím nejsme ochotni se smířit. Aspoň bude jasné – černé na bílém – pro koho (ne)znamená boj proti válce „blbost“.

Zde je příklad, jak by podobná výzva mohla vypadat:

Občané USA, Ruska, Ukrajiny a dalších zemí včetně České republiky,

obracíme se na Vás v době, kdy řinčení zbraní přehlušuje slova míru. Nenechme se vmanévrovat do válek, které nejsou našimi válkami. Nebojuje se v nich za naše zájmy. A žádní z přeživších vojáků v ní nebudou vítězové. Zabraňme válkám, kde naše by bylo pouze krveprolití. Hlásíme se k hodnotám demokracie a humanismu. Nechceme se stávat vrahy těch, s nimiž dokážeme najít společnou řeč a se kterými máme mnohdy hodně společné.

Tlačme na naše politické představitele, aby byli nuceni svůj válečný elán krotit - nejlépe, aby v takovém případě byli donuceni rezignovat.

Často apelujeme na mezinárodní právo. Odvoláváme se na Severoatlantickou smlouvu. Vezměme si z ní hlavně následující článek: Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN.

Toto požadujme dodržovat. Vzdorujme všem mediálním propagandám a manipulacím. Spojme síly, abychom čelili vzájemnému zcela nesmyslnému rozeštvání.

My, občané, dokážeme žít v míru. Nebuďme pěšáky na něčí šachovnici. Těm, kdo o to usilují, dejme mat. Společně na to máme. Jakmile se naše Karavana míru dá do pohybu, žádná válečná štvanice ji neporazí.

(Pozn.: Text zazněl z úst Evy Novotné 28. 3. 2015 na Václavském náměstí v Praze)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…