Marek Řezanka: Řekne pan Drahoš ANO?

05.09.2017 18:53

Zdá se, že náš politický surrealismus nemá hranic. M. Kalousek půjde do voleb s O. Sommerovou, která se prý hodlá zaměřit hlavně na zákon ku pomoci ženám samoživitelkám. Malým problémem je, že tento zákon v minulosti pomohl „zabít“ právě pan Kalousek.

Marek Řezanka: Řekne pan Drahoš ANO?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Starostové a nezávislí opustili TOP 09 s vidinou, že s lidovci dobudou politické nebe. Měla to být „síla, která spojuje“. Místo toho se tato síla rozložila dříve, než mohla působit. Billboardy s tvářemi pánů Gazdíka a Bělobrádka však stále visí. To, aby lidé zjistili, že ti dva jdou spolu, v okamžiku, kdy již dávno spolu nejsou – a kdy Starosty a nezávislé vede pan Farský.

Piráti si sice do programu dávají referendum a boj proti privatizaci důchodového systému – ale jakmile byli starostové volní (vlastně ještě ani nebyli, jen se mluvilo o tom, že budou), vzkazoval Ivan Bartoš panu Gazdíkovi, že by ho bral všema deseti – nejspíš proto, že pan Gazdík celostátní referenda nemusí a privatizaci důchodového systému pokládá za nezbytnou.

Ani to však ještě neměl být vrchol politického surrealismu.

Vlastně ANO, STAN…
Rohatý si jednou vymyslel přímo pekelný úkol pro Chytrou Horákyni: „Budeš za dobře s vládní stranou, tu podpoříš – a současně budeš kandidovat za stranu opoziční, která tuhle stranu nesnáší.“ Horákyně smutně sklopila hlavu: „To nesvedu“. „Baba jedna, tahle se vykrucovat," ulevil si Rohatý. „No nic, kde nestačí baba, pomůže Dědek." Asi tak nějak by mohla začínat nová surrealistická pohádka „O tom, jak Dědek ANO rozdával a za STAN kandidoval“ (Viz).

Pan Drahoš se nanejvýše trošičku spletl…

D. Dědek se nijak svými sympatiemi k ANO netají (Viz).

Dědek, který podle časopisu Forbes s majetkem téměř 5 miliard korun patří mezi čtyřicítku nejbohatších Čechů, říká, že Česko by mělo mít „důstojnou“ hlavu státu.

„V tuhle chvíli ale kromě Jiřího Drahoše nevidím nikoho, kdo by mi stál za to, takhle sáhnout do peněženky… Neumím si představit, že by pan Drahoš dělal ostudu, podněcoval hádky nebo pletichařil" (Viz).
J. Drahoš přitom veřejnost ubezpečuje, že: „Peníze na kampaň pocházejí od lidí, kteří nedisponují miliony, ale chtějí, aby zvítězily hodnoty, které vyznávám, jako je demokracie, pravda, slušnost a úcta k lidem." Kdyby podobný rozpor mezi prohlášením a realitou nastal v případě M. Zemana, jistě už bychom ze všech stran slyšeli jekot, jak lže, kudy chodí a jak nehorázně lživou kampaň vede. Slyšíme snad, že lže pan Drahoš? Nikoli – minimálně se maličko spletl.

Další mentor na scéně, aneb Dědek už starosty naučí…
Nepostřehl jsem, že by se pan Drahoš od D. Dědka distancoval. V tom případě si za chvíli bude moct nejspíš do kampaně přidat dalšího miliardáře – tentokrát pana Babiše. Pan Dědek totiž chce – v roli mentora (zjevně se zhlédl v Realistech v osobě pana Robejška), aby STAN byli pro ANO možným partnerem. Pravicoví jsou přece oba dost – tak co si nestřihnout roli spojovatele pravice, když se to v minulosti nepovedlo ani Klausovi, ani Kalouskovi, ani Gazdíkovi, natož Bělobrádkovi?

Zatímco lidovci jsou silou, která rozkládá, D. Dědek s panem Babišem by si mohli plácnout. A kandidát dvou miliardářů by pak jen za pomoci různých herců a médií společnost přesvědčoval, že potřebuje každou korunu od dědečka i od babičky.

D. Dědek se vyjádřil více než srozumitelně: 
„Jsme občanská a pluralitní společnost, v níž se názory mohou lišit. Jan Farský (celostátní lídr STAN) si nedokáže spolupráci s Babišem představit. To vzhledem k jeho věku a ideálům chápu, ale já bych chtěl být v roli mentora, který ho naučí si možnost spolupráce s Babišem představit“ (Viz).

Do STANu se toho vejde hodně…
Vypadalo to, že pan Dědek bude kandidovat v Ústeckém kraji (Viz): „Je mi velkou ctí, že se nám podařilo dát dohromady silný tým lídrů, mezi nimi pět žen, kteří v nelehké době tvoří pevný základ naší kandidatury ve volbách do Poslanecké sněmovny. Jsou to lidé odvážní a ve svých profesích kompetentní, kteří jsou schopni a ochotni reprezentovat českou společnost v parlamentu. V jejich čele stojí Jan Farský, odvážný člověk, který prosadil registr smluv. Díky němu nezveřejněná smlouva neplatí“, dmul se pýchou pan Gazdík.

Aby fraška byla dotažena do hořkého konce, D. Dědek oznámil, že poté, kdy veřejně avizoval, jak podpoří STAN tam, kde má být toto hnutí nejslabší, tedy v Ústeckém kraji, nikam kandidovat nebude. „V tom Ústí nad Labem se necítím úplně komfortně“, řekl doslova (Viz). Se Starosty a nezávislými ale Dědek hodlá nadále kooperovat a podporovat je. Jen jaksi kandidovat za ně nechce. Počkejme si, jak si povede v roli mentora, který má hnutí otevřít panu Babišovi.

Jenom na okraj pak zmiňme, že místo pana Dědka povede kandidátní listinu v Ústeckém kraji za STAN exposlanec za Věci veřejné, Milan Šťovíček. Do STANu se toho vejde evidentně hodně – názorově zde máme typický „stokrát dobrý dort“ z dílny pejska a kočičky, který je ovšem silně nepoživatelný.
   
Dědek vás přemluví aneb Jak pan Drahoš a pan Babiš ke štěstí přišli…
Co si nyní počnou všichni ti, kdo pana Drahoše podporují ze silně antibabišovských pozic? Uvidíme. Co ale už vidíme v tuto chvíli, je neskutečná promiskuita a neserióznost těch, kdo mají hájit naše zájmy. Kdokoli je ochoten jít s kýmkoli – a to ještě není ani po volbách. Pokrytectví mnohých politiků je v negližé a kdo nemá vyloženě silné ideologické klapky na očích, patrně ho vnímá. Nejhorší je, že řada voličů si uvědomuje, že jim skutečnost, že vnímají politické pokrytectví, není nic platná. Že kde zkrátka není, tam ani nejosvícenější volič nebere. A že to představení, jehož jsme nedobrovolnými diváky a jež si draze proti své vůli platíme, snad ani jinak, než že si do náruče padnou pánové Drahoš, Babiš, Kalousek a Gazdík, dopadnout nemůže. Jako reklamní spot bych doporučoval hlášku z filmu Limonádový Joe: „Padouch nebo hrdina – my jsme jedna rodina“.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…