Marie Neudörflová: Staroměstské náměstí všem

21.01.2020 11:00

Dopis občanů, doručený dne 20. 1. 2019 jednotlivým zastupitelům Zastupitelstva hlavního města Prahy ke snahám obnovit Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Marie Neudörflová: Staroměstské náměstí všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze

My, občané České republiky chceme zdůraznit fakt, že Staroměstské náměstí je národní kulturní památkou rejst. č. ÚSKP 38169/1-16, je památkově chráněno, je památkovou rezervací, jde o světové dědictví UNESCO k.č.1000001494.

Ztotožňujeme s názorem, že současná historická podoba Staroměstského náměstí v Praze zcela naplňuje odkaz našich předků, v jejichž čele stojí osobnost Mistra Jana Husa.

Sousoší k poctě jeho odkazu, které vytvořil Ladislav Šaloun v roce 1915 je naprosto dostačující, aby vyjádřilo hlavní téma a motto českého národa, kterým je PRAVDA.

Odkaz Mistra Jana Husa ctili také představitelé stavovského odboje země české, popravení na Staroměstském náměstí 21.6.1621, jejichž hrdinskou smrt připomíná pamětní deska na zdi Staroměstské radnice a 27 prostých bílých křížů, vyznačených v dlažbě, kde stálo popravčí pódium.

Odmítáme jakoukoli další skulpturu, sochu, sloup, či jinou stavbu na tomto historicky mimořádně významném místě.

Staroměstské náměstí slouží všem občanům České republiky jako místo, kde se národ shromažďuje k oslavám sportovních úspěchů, na kulturních akcích, koncertech, vánočních slavnostech a novoročních oslavách.

Ohrazujeme proti jakýmkoli dalším stavbám na Staroměstském náměstí v Praze a trváme na zachování jeho současné historické podoby.

Za Spolek pro zachování současné historické podoby Staroměstského náměstí v Praze
Marie Neudörflová PhD

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…