Markéta Šichtařová: Chystá se na vás další zrůdná regulace. To nepochopíte!

11.02.2014 21:46

"Všechny obchody musí zavřít nejpozději v 18:00"… bude se dost možná psát ve zprávách do deseti let. Jakkoliv se to dnes může zdát neuvěřitelné. Protože regulace nabírá stále zrůdnějších rozměrů. A my se jí nebráníme. Už dnes připravovaný zákon říká, že o svátcích budou mít supermarkety a hypermarkety zavřeno.

Markéta Šichtařová: Chystá se na vás další zrůdná regulace. To nepochopíte!
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Proč? Pomůže to spotřebitelům? Pomůže to ekonomice?

Když v pohádce přikazovala maminka Červené Karkulce, aby se v lese s nikým nebavila, mělo to tehdy smysl. Když nebohá Karkulka pravidlo nedodržela, zaplatila za to málem životem, nebýt lepého a akčního myslivce. Naproti tomu pravidla, která pro nás vymýšlí politici, smysl nápadně často postrádají. Nejsou tu proto, aby chránila. Vznikají jen proto, aby se poslanci a senátoři zalíbili té části voličů, která důsledky populistických výmyslů neprohlédne. Místo regulace s účelem chránit tak vzniká buz***ce s účelem ekonomiku svazovat a ničit.

Takže k čemu je vlastně tenhle zákon dobrý? K tomu, že prodavači si užijí svátků - za cenu toho, že budou mít méně práce. Méně otevřených hodin – méně potřebných prodavačů. Velké omezení otevírací doby – počátek propouštění. Méně práce - menší výdělky pro prodavače. Opravdu tohle odbory chtějí…? Opravdu máme tak nízkou nezaměstnanost, že ji nepotřebujeme dál snižovat? Tohle chtějí zastánci zákona?

Mezi prodavačkami, které mají být vykořisťovány supermarkety, takže si neužijí svátků a nemohou si oslavit kupříkladu… Svatého Václava (zajímalo by mě, kolik z nich tuší, proč se zrovna tenhle svátek slaví, a kolik z nich ho doopravdy slaví), a mezi jejich zákazníky je jeden velký rozdíl. Jakkoliv nezpochybňuji, že sehnat práci je enormně těžké a podmínky prodavaček jsou drsné, prodavačka hypoteticky může práci odmítnout. Zákazník zregulovaný zákonem na výběr nemá. Nemůže se rozhodnou, zda nakoupí ve svátek. A argument, že zákazník není na rozdíl od prodavaček žádný chudák, neobstojí. Kolik udřených matek samoživitelek zkouší uživit rodinu svou živností (za kterou jsou občas označovány za „parazity“), a aby vydělaly každou korunu, nemohou si dovolit opustit svou malou provozovnu jindy než o svátcích a nedělích? A kdy si mají potom nakoupit, když jim to zákon zakáže?

Kde je vlastně hranice? Dnes politici brojí, že si prodavačky neužijí svátků (a mají pravdu). Budou pak za pár let tvrdit, že prodavačky nemají kdy psát s dětmi úkoly? (Měli by opět pravdu.) A budou tedy tvrdit, že obchody proto musí zavírat už před 18:00? Že servírky nemají čas na koníčky? Budeme proto zavírat hospody před soumrakem? Jakmile si jednou zvykneme na jedno omezení, vždy bude snadné posunout hranici zase o kousek dál. A nikdo nebude protestovat. Protože to přeci „bude jen malá změna“.

Nějaká chytrá hlava vymyslela, že tahle regulace bude platit jen pro prodejny s plochou větší než dvě stě metrů čtverečních. Proč ne sto? Co tím chce zákonodárce říct? Prodavači v menších prodejnách nejsou lidé a nemají nárok na svátky? Je to jen klička, aby se vlk nažral a koza zůstala celá? Aby masy tleskaly a zákonodárce měl kde nakoupit, až mu skončí schůze v Parlamentu?

Aby byl zákon opravdu ostrý, hrozí nezdárným podnikatelům, kteří budou chtít vyjít zákazníkům vstříc, pokutou až do výše pěti milionů. Což je celkem legrační: Kolik se u nás už zaplatilo pokut a v jaké výši za to, že obchody poškodily zákazníky tím, když jim prodaly shnilé ovoce a zeleninu nebo zdravotně závadné potraviny z Polska? A teď mají platit za to, že vyjdou vstříc zákazníkovi a otevřou tak, že vyhoví trhu?

Můžete namítnout, že otevírací dobu prostě musíme upravit, protože se upravuje i jinde v Evropě. Jenomže dokud Evropa řeší regulaci typu „zakřivení banánů“, není ohánění se Evropou argumentem.

Zdá se vám zákon jako typicky levicový výmysl? Tak pozor. Už v roce 2012 podobný návrh obhajovala TOP 09. Evidentně tady nemá smysl škatulkovat na údajnou levici či pravici. Má jenom smysl ptát se, jestli zákon ekonomice pomůže. A tenhle jí určitě nepomůže.

reklama

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.