Martin Červíček: Vláda střílí milióny jako při minometné palbě, ale zaznamenat místo jejich dopadu je obtížné

10.05.2020 22:09

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Martin Červíček: Vláda střílí milióny jako při minometné palbě, ale zaznamenat místo jejich dopadu je obtížné
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Pondělí
… jednání Zastupitelstva KHK se 41 body na programu. Kromě majetkových a investičních věcí, poskytnutí finančních prostředků za zdravotní péči v našich krajských nemocnicích, jsme se po předchozím odpovědném projednání rozpočtu kraje vrátili ke schvalování dotačních aktivit:

- pro regionální rozvoj 17, 3 mil korun mezi 161 žadatelů v 6 dotačních programech:
- obnova hasičské techniky pro obce s JPO (2 mil korun mezi dvě obce)
- podpora JPO II a JPO III zřízených obcí v Královéhradeckém kraji (350 tisíc korun mezi 22 obcí na pořízení řidičských průkazů skupiny C pro dobrovolné hasiče)
- program obnovy místních částí obcí (8 mil korun mezi 14 měst, která mají místní části venkovského charakteru)
- v oblasti životního prostředí a zemědělství 4,5 mil korun mezi 35 žadatelů v pěti dotačních programech:
- opatření k zadržování vody v krajině (300 tisíc korun mezi čtyři žadatele)
- ochrana přírody a krajiny (400 tisíc korun mezi tři žadatele)
- včelařství (1,1 mil korun mezi čtyři okresní organizace Českého svazu včelařů)
- propagace zemědělství a místní produkce (335 tisíc korun mezi čtyři žadatele)
- environmentální vzdělávání, výchova a osvěta (2,4 mil korun mezi 20 příjemců)
- na obnovu venkova kraj rozdělí 50,25 mil korun mezi 72 žadatelů.

Program mohou využívat obce do 3000 obyvatel na obnovu občanské vybavenosti, památek či vodních nádrží, na úpravu veřejných prostranství nebo nakládání s odpady. Obce letos podaly 170 žádostí o dotace za více než 140 mil korun. Rozhodující pro přiznání krajské podpory byl počet dosažených bodů, při jejich rovnosti také datum a čas podání žádosti.
Jsem přesvědčen, že 14denní posun v odsouhlasení uvedených dotačních aktivit nikterak neohrozilo účel ani realizaci projektů, na které jsou určeny. Ale až po revizi jednotlivých kapitol krajského rozpočtu jsme tak mohli učinit s vědomím, že ani s ohledem na důsledky způsobené probíhající nečekanou a velmi složitou situací, čerpání těchto finančních prostředků nijak zásadně neohrozí strategické investice kraje. Respektive, že se i nadále budeme chovat jako dobří hospodáři. Naší prioritou musí být zajištění zaměstnanosti, podpora regionálních českých subjektů, podpora klíčových oblastí a strategického rozvoje regionu.
Současně bylo rozhodnuto o vyhlášení čtyř dotačních programů v oblasti regionální rozvoje, pro které je celkově alokováno 19 mil korun– jsou to:
- zvýšení akceschopnosti JPO, zřizovaných obcemi v KHK
- novinka – kreativní vouchery (alokován 1 mil korun) – dotační program určený pro drobné podnikatele v kulturní oblasti
- novinka – chytrá řešení v regionu KHK (alokovány 2 mil korun) – dotační program doplňující koncepci KHK jako chytrého regionu pro obce a další instituce pro tvorbu vlastní chytré koncepce a pro její realizaci oblastí a strategického rozvoje regionu.
- Všechny aktuálně vypsané dotační programy naleznete na krajském dotačním portálu dotace.kr-kralovehradecky.cz.
... odpoledne jsem měl ve své náchodské senátní kanceláři dvě jednání o problémech zajištění veřejného pořádku v České Skalici a veřejné dopravy na Jaroměřsku.

Úterý
… v průběhu dne řada jednání na úřadu Královéhradeckého kraje o dopravě, zdravotnictví, rozpočtu, ale i o další spolupráci různých politických stran krajských volbách. Zúčastnil jsem se také setkání pracovního týmu krizového řízení u nás v kraji zaměřeného zejména na přípravu situace po skončení nouzového stavu. Zásoby existují a teď je třeba se vracet k normálu, resp. případné další objednávky ochranných prostředků bude realizovat každý za své, případně formou soutěže o rámcovou zakázku – pouze však pokud bude o tento způsob zájem?!

Středa
… jednání o železniční dopravě s kolegy z odboru dopravy. Čekají nás opět hodiny a hodiny práce nad papíry stejně jako u předchozího autobusového tendru
…s kolegou Řehořem jsme diskutovali o případné dostavbě areálu Údržby silnic v Hradci Králové pro potřebné umístění další spolupracující organizace Správy silnic, která má na starosti majetkové věci související s dopravní infrastrukturou. Podrobně jsme věnovali i probíhající stavbě Náchodské nemocnice a případné další efektivní možnosti dokončení celého areálu.
… Ústřední krizový štáb - debata o centrálních nákupech, pohotovostních rezervách, doposud problematických oblastech, dopadech epidemie na vývoj ekonomiky, dočasné ochraně hranic…. Za nejdůležitější považuji rozhodnutí o umožnění přicestování osob kategorie SEZONNÍCH PRACOVNÍKŮ do ČR a diskuzi o RACIONALIZACI nošení roušek na veřejnosti v dalším období. Podrobněji – viz můj středeční příspěvek
… odpoledne jednání se zastupiteli Nového Města nad Metuji o silnicích???, investicích města a jeho dalším rozvoji. Oceňuji jejich velmi odpovědný přístup se snahou dělat vše, co je potřebné, ale zároveň investovat smysluplně a chránit majetek města.
… přečetl jsem si ZDE
Lídrovství Čechů v šití roušek, zřejmě motivoval vládu investovat do své touhy být lídry i ve vývoji vakcíny. Co se ale raději soustředit na REÁLNÉ CÍLE, a řešit vleklé problémy i další rozvoj v našem zdravotnictví, aby nás v budoucnu nezaskočila jen ty pandemické?

Čtvrtek
… jednání se starostou Libňatova o připravované investiční akci - oprava místní komunikace a mostu, který navazuje na krajskou silnici. Kraj připravuje její rekonstrukci??, a proto jsme se dohodli, že se budeme společně snažit obě stavby co možná nejvíce propojit a realizovat v období 2021-2022.
…po úspěšně zvládnutém autobusovém tendru na veřejnou autobusovou dopravu na 10 let (jsme jeden ze 4 krajů, kterému se povedl tak velký tendr kompletně uzavřít), mám před sebou s kolegy z odboru dopravy další výzvu. Od prosince 2021 chceme provozovat smluvně železniční dopravu s dopravci v našem kraji za jiných, především kvalitativně lepších, podmínek. Zahájili jsme první jednání, - viz můj čtvrteční příspěvek.
… odpoledne jsem přijal pozvání od kolegů z Pece pod Sněžkou, abychom se pobavili o rozvoji tohoto miniregionu nejen s ohledem na turismus, ale především s ohledem na potřebný investiční rozvoj a zvyšování kvality života místních občanů. Jako ODS jsme tady dlouhodobě zaznamenali velmi výraznou podporu ve všech volbách, a proto jsem byl rád za seznámení se s klíčovými lidmi, kteří přemýšlí o budoucnosti a smysluplném cíli své angažovanosti ve veřejném životě.

Pátek, sobota, neděle
…v pátek jsme oslavili 75. výročí?? konce II. světové války. A já mohu jenom zopakovat, že přijít o svobodu lze válečným konfliktem, ale i jejím postupným a nenápadným omezováním. Buďme ostražití před regulací a stále větší kontrolou našich životů! Vzpomínejme na ty, kteří položili za svobodu své životy v minulosti a poučme se z ní, aby se neopakovala dnes ani v budoucnosti.
…prodloužený víkend jsem, stejně jako patrně hodně z Vás, věnoval práci na zahradě, a odpočinku s rodinou.
…zaregistroval jsem také ZDE
Uvítal bych, kdybychom se kromě těchto častých dobročinných hlášení, také od paní ministryně průběžně dozvídali, kolik žádostí a jak rychle bylo ze strany MPSV vyřízeno, a kolika z nich vyhověno. V posledních týdnech vláda informuje o různých podpůrných programech jak na běžícím pásu a střílí milióny jako při minometné palbě, ale bohužel zaznamenat místo jejich dopadu je poněkud obtížné.
…a než Vám popřeji příjemný nadcházející týden, v němž se snad dostaneme k běžnému životu zase o kousek blíž, děkuji a přeji vše nejlepší těm maminkám, které po celý život rozdávají svým dětem trpělivost, starostlivost, a hlavně svou bezpodmínečnou lásku. Krásný týden Vám všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…