Martin Ehl: Papež z laminátu

04.12.2012 19:53

Osmatřiceti miliónové katolické Polsko je - aspoň podle statistik - nábožensky takřka jednotné. Největší menšinu představuje půl miliónu pravoslavných, druzí jsou protestanti, kterých je přes sto padesát tisíc, třetí Svědkové Jehovovi, čítající stopětadvacet tisíc duší.

Martin Ehl: Papež z laminátu
Foto: Archiv
Popisek: Čeští a moravští biskupové

Při pohledu na polskou veřejnou diskusi je ale vidět, že katolicismus Poláky nebývale rozděluje. V posledních měsících vedou politické tahanice o umělé oplodnění. Konzervativci, když byli před lety u vlády, chtěli prosadit maturitu z náboženství. Nyní o tom opět hovoří, ale ministerstvo školství nic takového neplánuje. 

Levicově cirkusová parlamentní strana Hnutí Palikota naopak prosazuje sexuální výchovu. Tisíce lidí demonstrují na obranu ultrakatolické televize Trwam, která nebyla při digitalizaci zařazena do žádného multiplexu. Současně se mediální hvězdou stala nová poslankyně, která byla ještě před pár lety muž… 

V této atmosféře, kdy navíc polská katolická církev a většina jejích hodnostářů vykazuje hlubokou míru konzervativismu, se chystá nový projekt: největší socha největšího Poláka posledního století, papeže Jana Pavla II. 

Na západě Polska, v Lubuském vojvodství u města Świebodzin, už stojí největší socha Ježíše Krista na světě. Turisticky to není asi takový hit, jak si její tvůrci představovali. Což nebrání tomu, aby se nechystala další skulptura, která by měla vyrůst v asi nejposvátnějším polském městě, v Czestochowé, kde je proslulý klášter zasvěcený Panně Marii. Nová socha má mít čtrnáct metrů na výšku, čímž by měla překonat doposud největší sochu Jana Pavla II., která je v Chile a měří dvanáct metrů. 

Výrobce, firma Malpol z města Nowa Sola, tají, kdo je objednavatelem a kde přesně by socha měla stát. Malpol se specializuje na reklamní figury a nosiče, vyráběné ze sklolaminátu. Pro představu: z dílny Malpolu jsou ony krávy, které před pár lety oběhly jako reklamní tabule centra evropských měst a v řadě z nich jsou pořád k vidění. 

Malpol také nabízí katalog s různými dinosaury do stále populárnějších pravěkých parků. V Polsku je známý jeho pětimetrový trpaslík. A jen málokdo ví, že čtyřmetrový Oskar, který vítá návštěvníky Hollywoodu, je také z dílny polské firmy. 

Teď se tedy pustili do papeže, který má být v brzké době prohlášen za svatého. Menší model budoucí sochy v poměru jedna ku deseti už schválila kurie, takže firma sochu vyrábí. Má mít podobné gesto jako Kristus u Świebodzinu: široce roztažené paže s všeobjímajícím výrazem ve tváři. 

Firma podle listu Gazeta Wyborcza chystá dokončení díla na březen příštího roku. A Poláci budou mít zase o čem diskutovat, protože části veřejnosti se určitě bude líbit a části určitě ne. 

Jedna věc je ovšem jistá: kouzlo papeže, kterému Poláci dávají velké zásluhy za demontáž komunismu, a který zemřel v roce 2005, vyprchává. Kdysi se hovořilo o mladých Polácích, kteří vyrostli po roce 1989, jako o generaci Jana Pavla II. Ale církev se svými skandály kolem spolupráce s komunistickou tajnou policií a svým konzervativismem dělá vše pro to, aby od sebe mladou generaci odpudila. 

Politici jakékoli světonázorové téma spojené s církví, jako je umělé oplodnění metodou in vitro, ihned - zpolitizují. Lidí, kteří pravidelně navštěvují kostely, ubývá, jakkoli neroste počet ateistů nebo příslušníků jiných vyznání. 

Nejspíš to vypadá, že konzervativní pojetí katolicismu zejména mladším a ve městech žijícím Polákům přestalo vyhovovat, protože neodpovídá na výzvy moderní doby. 

Že by snad socha papeže ze sklolaminátu, vyrobená firmou, která jinak produkuje krávy, dinosaury a jiné bizarnosti, zafungovala jako popkulturní přemostění mezi mentálně starou církví a mladými Poláky, pro něž už katolická víra není to samé jako pro jejich rodiče?

Autor je redaktotrem Hospodářských novin. Komentář zazněl v pořadu Zamyšlení Rádia Česko

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …