Martin Fingerland: Poprava drobných živnostníků v přímém přenosu

10.03.2015 13:59

Martin Fingerland se zamýšlí nad situací na pravicové scéně tváří v tvář politice současné vlády a přichází s nápadem, jak učinit, aby alespoň radnice byly zase jednou „krásně normální“.

Martin Fingerland: Poprava drobných živnostníků v přímém přenosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Vláda neomarxistů z hnutí ANO, Sobotkovské ČSSD a KDU-ČSL ve spojení s anonymní byrokracií se rozhodla tvrdě zakročit proti pracujícím lidem, speciálně pak proti chudým. Jinak si lze těžko vysvětlit její poslední politické kroky.

Má Andrej Babiš pokladnu?

Registrační pokladny budou pro mnoho drobných provozoven a živnostníků likvidační a jejich prosazovatelé to dobře vědí. Přesto se po pláštíkem „dobra“ (zde boje proti „daňovým únikům“) rozhodla vláda a s ní spojená byrokracie tato opatření zavést. Jeho výsledkem nebude vyšší výběr daní, ale nižší. Druhotným důsledkem bude dalších několik desítek tisíc nezaměstnaných... To vám potvrdí každý, kdo chápe, že 1+1=2.

Nicméně nikdo takový ve vládě dnes nesedí. Stačí se podívat na lídry vládních stran: Dotační a privatizační miliardář Babiš. Jeho úspěchy v podnikání, kde se pracuje bez dotací, nebo ve skutečné konkurenci jsou "jistě pozoruhodné". (Kostelecké uzeniny, Olma atd..) Nikdy nepracující B. Sobotka z ČSSD. Tento génius žije z "politiky" již od dob studií. Korunu tomu nasazuje bývalý veterinář Bělohrádek od lidovců. Ten si dokonce pro rozumy musí jezdit až za oceán...

Houska za půl milionu

Jistě, proti daňovým únikům by se mělo zakročit. Ale smysl by dávalo zaměřit se na oblasti velkých podvodů, a to nejsou drobní čeští živnostníci. Třeba důslednou kontrolou vietnamských večerek a bister by pár miliard do státní kasy přiteklo. Ale to se jistě nestane, to by přece byl „rasismus a xenofobie“. Takže úředníci budou kontrolovat místo kriminálních menšin a skutečně velkých podvodníků hospody na rohu a zedníky...

Teď by pravice přece měla velet do útoku, aktivovat masy poškozených, obléhat s nimi úřady, volat po občanské neposlušnosti vůči vládní a byrokratické zlovůli...Proč se tak neděje?

Zavedením povinnosti vydávat a brát si účtenky – přes „ostentativní“ mlčení českého mediálního mainstreamu – se vláda chystá k zavedení nevídaně šikanózního opatření. Nejenom, že bude mít prodávající povinnost účtenku vydat, ale kupující bude mít povinnost jí pod pokutou až 500.000 Kč přijmout. To už přestává legrace. Představte si, že si v metru koupíte housku a nevezmete účtenku a bdělý úředník vás hned osolí, že se z toho do konce života nevyhrabete...

Nová daň pro důchodce

Opět půjde o šikanu pouze bílých Čechů. Nebo si umíte představit, že by podobně úřady zasáhly proti vietnamskému večerkáři, nebo arabskému prodejci falafelu? To by prolhaný meanstreamový (ze slov mean a stream, kdo máš slovník, hledej), tisk a etno „neziskovky“ šílely a odvážný úředník by za ten projev „rasismu a  nacismu“ skončil na hodinu na ulici. Výsledkem tedy bude pouze další úřední šikana a buzerace ze strany stále se zvětšující vlády...

K tomu se přidává další „daň z dobra“ – chystaná daň ze starých automobilů. To „dobro“ se zde tentokrát skrývá za „ochranou přírody a potřebou harmonizace s EU“. Přitom se zcela jednoznačně jedná o daň z chudoby. Kdo jezdí starým autem? Důchodci, mladé rodiny z nižších sociálních vrstev, neúplné rodiny. Ti všichni budou muset každý rok vytáhnout pár tisícovek navíc, což je v jejich případě významná položka a bude mít nepochybně vliv na kvalitu jejich života. To vše se ale odehraje za moudrého přizvukování různých „odborníků a aktivistů“ – strana Zelených, ČSSD, ANO, a třeba TOP 09, jich mají dostatek...

Absurdní tah levice

Z hlediska voličské struktury je přitom pozoruhodné, že výše uvedená opatření postihnou velmi významně jak voliče ČSSD (nižší vrstvy), tak KDU (venkov). Přesto to jejich strany bez uzardění podporují. V případě ANO jsou to „pochopitelná“ opatření, někde se na ty dotace do Babišových firem miliardy sehnat musejí a "herci" typu Stropnický, Krnáčová apod. také celý život žili z cizího. Herec a neziskovkářka ještě žádnou hodnotu v životě nevytvořili.

Všechna výše uvedená témata jsou přitom tak sociálně citlivá, že by si z nich pravice mohla udělat snadný oslí můstek k útoku na levicovou vládu. Tu by snadno mohla napadat jako asociální a bezohlednou. Teď by pravice přece měla velet do útoku, aktivovat masy poškozených, obléhat s nimi úřady, volat po občanské neposlušnosti vůči vládní a byrokratické zlovůli...Proč se tak neděje?

ODS: Pravice z bruselské kavárny

Podívejme se, kdo v čele české pravice stojí a jaké mají pravicové strany program. Předem vyloučím TOP 09, jejíž pravicovost existuje pouze ve fantasii novinářů z ČT a z bakalonovin. TOP 09 je čistě levicová strana, včetně levicového ekonomického programu.

Zbývá skomírající ODS. Zde je problém jak ve vedení, tak v nedostatku ekonomických odborníků, ale i mužů činu. Předseda Fiala byl celý život v akademické sféře a vždy žil jen z přidělených rozpočtů. On neví, co je to bojovat o zákazníka, ani co je obrat. Vždy pouze utrácel přidělený balík ze státního rozpočtu. Vedle toho mu zoufale chybí vůdcovské mobilizační charisma. Pak tu máme prvního místopředsedu Zahradila. Ten již více než deset let sedí v Evropském parlamentu, čímž se z něho stal „euročlověk“. Jeho zájem je tedy jednoznačně v podpoře současné levicové vlády a eurobyrokracie, on přece chce pobírat horentní EU „důchod“ a na ten se musí někde peníze sehnat... Nebo snad bude za živnostníky bojovat nešťastnice Němcová?

Možná bychom měli Bartošovi a Národní demokracii dát šanci, ať se ukáže, zda to myslí vážně. Svobodní tu šanci využit nedokázali a nedokáží a žádná další alternativa tu dnes není.

Když si prostudujeme ekonomický program ODS, zažijeme hluboké zklamání: Jakési prázdné fráze o odmítání eura (jinak správná myšlenka) a podpoře podnikání. Přitom tihle lidé ještě před pár lety hlasovali patnáctkrát (!) pro zvýšení všemožných daní a podnikatelům a soukromému sektoru házeli soustavně klacky pod nohy. ODS se proto omezila na pár článků na internetu, a tím je pro ni celá věc vyřízená. Raději podporuje válčení na Ukrajině... Její cesta do nebytí je již zcela nezvratná.

Svobodní jsou líní

Pak tu máme Machovy Svobodné. Program mají z hlediska ekonomického celkem rozumný. Jenže program na papíře a jeho realizace jsou dvě různé věci. V plné nahotě se ukazují vůdcovské limity Petra Macha, jeho malá pracovitost (lenost), nedostatek charisma a neschopnost komunikovat s běžným voličem. Navíc se zdá, že si velmi rychle zvykl na prebendy poslance Evropského parlamentu a začíná z něho být podobný „euročlověk“ typu J. Zahradila z ODS. Zbytek vedení Svobodných tvoří parta salonních „libertariánů“, kteří o běžném životě člověka na malém městě vědí stejně málo jako dotační miliardář Babiš. Proto se budou zaobírat fungováním ČNB a na mikroekonomické problémy běžného pravicového voliče již nedohlédnou, protože jim prostě nerozumějí.

Ponižovaný outsider, aneb: budeme normální?

Zbývá malé překvapení: Nejpravicovější ekonomický program překvapivě nemají v ČR Svobodní, ale médii zcela ignorovaná, či permanentně dehonestovaná, Národní Demokracie Adama Bartoše. Můžeme mít jistě výhrady k jeho lásce k Rusku, ale při pohledu na jejich ekonomický program musí srdce pravicového člověka zaplesat.

Zmíním jen pár bodů:

  • Zrušení daně z příjmu pro zaměstnance.
  • Firemní daň maximálně 10 procent.
  • Změna fungování ČNB (zrušení tzv. „nezávislosti“ a povinnost mít rezervy ve skutečně likvidních aktivech a nikoliv v pochybných eurobondech).
  • Masivní omezení státní správy a byrokracie (bez úředníků nebude úřednické šikany).
  • Omezení tzv. „neziskového“ sektoru (kolik neštěstí v životě udělali běžným lidem oni šiřitelé „dobra“, bez nichž by život byl mnohem snadnější).

Celý program si můžete přečíst zde.

Možná bychom měli Bartošovi a Národní demokracii dát šanci, ať se ukáže, zda to myslí vážně. Svobodní tu šanci využit nedokázali a nedokáží a žádná další alternativa tu dnes není. Navíc pravdoláska by pukla vzteky. Dovedete si představit tu krásu, že by na nějaké radnici vládla strana, která by odmítla podporu třeba homopride a místo gayfriedly města by měla familyfriendly program? Jak krásně normální by to bylo...

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…