Martin Hekrdla: Nový Američan v Praze

20.08.2014 15:37

Když v pondělí 18. srpna dorazil do Prahy nový velvyslanec Spojených států Andrew Schapiro, informace jen pršely - kromě těch nejdůležitějších. Že tento zkušený právník byl spolužákem Baracka Obamy a úspěšně sehnal spoustu dolarů pro jeho volební kampaně, je jistě pro sféru zahraniční politiky důležité. Stejně jako skutečnost, že Schapiro má české kořeny; jeho matka Raya Czerner Schapirová se v Praze narodila a v roce 1939 - jako malé dítě - patřila mezi mnoho tehdejších uprchlíků před nacisty.

Martin Hekrdla: Nový Američan v Praze
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Důležité jsou samozřejmě i „technikálie": Schapirův předchůdce Norman Eisen, který vedl americkou ambasádu od ledna 2011, minulý týden Prahu již opustil. A Schapiro sám - vyslaný Obamou do Česka v březnu, ke své „misi" v polovině května vyslechnutý příslušným senátním výborem a minulý měsíc americkým senátem na tento post potvrzený - předá své pověřovací listiny Miloši Zemanovi na Pražském hradě v září. Jediná zpravodajská pikantnost se vlastně Schapira vůbec netýkala. Současně s výměnou stráží na velvyslanectví USA se v Praze změnil i šéf ambasády Spolkové republiky Německo: 8. srpna dosavadního velvyslance Detlefa Lingemanna nahradil Arndt Freytag von Loringhoven, bývalý viceprezident německé rozvědky...

To nejdůležitější - priority Schapirovy mise, které 15. května předestřel senátnímu zahraničnímu výboru - nikdo do češtiny zatím nepřevyprávěl, ačkoli jde o otevřený zdroj. Učiňme tak nyní (a ve stejném pořadí, v jakém to před senátory své země učinil Andrew Schapiro). Neboť platí, že „lépe pozdě než nikdy" (české přísloví).

Stropnický zase hvězdou

1. Na první místo postavil nový Američan v Praze otázky bezpečnostní, strategické a vojenské. Řekl, že „v této kritické době (sic!) je Česká republika spolehlivým a důležitým spojencem (USA) v srdci Evropy". Vysvětlil senátorům, že „Česká republika hraje roli v globálních záležitostech, která je v nepoměru k její relativně malé velikosti". Pochválil mnoho našich vojenských či monitorovacích misí od Afghánistánu přes Bosnu a Kosovo až po Sinaj a Ukrajinu (OBSE). Zdůraznil, že dohodnuté sankce proti Rusku splnilo Česko „rychle a spolehlivě". Konstatoval, že USA a ČR budou „společně řešit" situaci na Ukrajině. „Využiji každé příležitosti k potvrzení našeho pevného závazku ke vzájemné sebeobraně podle pátého článku NATO". Jinými slovy: bude-li v Evropě válka, pak žádné obavy: máme záštitu, tu severoatlantickou všeobecně a americkou zvláště. Schapiro v této souvislosti vyslovil politování, že „dnes činí český obranný rozpočet jen něco málo přes jedno procento HDP", což je „vzhledem k cílům NATO nedostatečné". - „Budu naléhat na českou vládu, aby zvýšila podíl prostředků, které věnuje na obranu," řekl Schapiro. A jmenovitě vzdal čest ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO) za jeho snahu o modernizaci a připravenost české armády k podpoře NATO. Jde o - uvedl nový ambasador - „vysoce prioritní téma".

2. Druhá priorita, evropská (a ovšem také česká) energetická bezpečnost, úzce souvisí s první, se situací na Ukrajině a - s Temelínem. Adrew Schapiro zdůraznil, že události na Ukrajině rovněž ostře ukazují, jak je nutné věnovat energetické bezpečnosti větší pozornost. Česká republika podle jeho slov dostává asi 75 procent ropy a zemního plynu z Ruska a „chápe, že předvídatelný a trvalý přístup k energii je zásadní jak pro národní bezpečnost, tak pro ekonomickou prosperitu". Zrušení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín podle Schapira znamená, že „česká vláda přehodnocuje strategii energetické bezpečnosti". Potvrdí-li se to, Schapiro (a Westinghouse Electric Company?) budou s námi „pracovat" tak, aby - kulantně řečeno - přispěli k naší „energetické bezpečnosti prostřednictvím diverzifikace energetických zdrojů a tras".

Hodně transatlantického trhu...

3. Obrana i jádro jsou - mimo jiné - rovněž velký byznys. A všichni velvyslanci západních liberálních demokracií (USA i ČR k nim po právu náleží) jsou jakýmisi prokuristy firemních strategií v bitvě o trhy. Nový Američan v Praze tedy nastínil i nefalšovanou ekonomickou agendu a slíbil přispět k „posílení hospodářských a obchodních vazeb obou našich národů". Spojené státy nás úspěšně bombardují svým zbožím již nyní, jsme teď jejich nejrychleji rostoucím evropským trhem v Evropě (obchod mezi USA a ČR se za poslední čtyři roky zdvojnásobil a ve sféře komerčních služeb trhá historické rekordy) "Budu zastáncem obchodních zájmů Spojených států na podporu tvorby pracovních míst doma," prohlásil nový ambasador. Nijak překvapující.

Ale pozor! Významným úkolem Andrewa Schapira v Praze je "dokončení ambiciozního Transatlantického partnerství pro obchod a investice (TTIP)", který je - tak to řekl - "klíčovým strategickým cílem pro Spojené státy i Evropskou unii a její jednotlivé členské státy, včetně České republiky". A dál: "Slibuji, že - spolu s naším vynikajícím meziresortním týmem na naší ambasádě v Praze - se vynasnažím udržet podporu české vlády pro TTIP." Ano, v polovině května Schapiro americkým senátorům jen tak mimochodem sdělil, že vláda Bohuslava Sobotky momentálně podporuje kontroverzní smlouvu o transatlantickém volném obchodu, smlouvu, která ruší mnohá - zvláště zdravotní - evropská pravidla a stala se štěpným tématem evropských voleb. Jestliže je velvyslanec USA v ČR přesvědčen, že "americké firmy budou mít prospěch z otevření příležitostí - zejména pro malé a střední podniky - k obchodu a investicím v České republice", budeme se muset své vlastní vlády ptát, jaké příležitosti dostanou naše malé a střední firmy k obchodu a investicím v USA a jak se to obrazí v růstu tuzemských pracovních míst. A jaký přesně prospěch z TTIP bude mít zdraví českých občanů...

...a trochu pozitivní omáčky

Potud tři hlavní priority, které jsou poněkud nepříjemné (jistěže, jak pro koho). Ale Andrew Schapiro rovněž zahovořil tak, že by mohl klidně podepsat programové prohlášení stávající české vlády, ba i základní teze naší „moderní levice". V tomtéž svém projevu 15. května k senátorům se prezentoval jako zastánce „transparentnosti a právního státu v podnikatelském sektoru" u nás (jako advokát má své zkušenosti). A vyhlásil, že chce „podpořit českou vládu, aby pokračovala v boji proti korupci, který pomáhá zlepšit celkové podnikatelské prostředí". Dokonce upadl do „ngoismu" (řekl by Václav Klaus), poněvadž se - tak pravil Schapiro - těší na spolupráci s protikorupčními nevládními organizacemi (NGO) v Česku a hodlá „podpořit a umocnit jejich úsilí".

Vytasil se také, řekl bych, s moderní levicovou agendou. Bude spolupracovat, uvedl, s českou vládou a organizacemi občanské společnosti na začlenění sociálně vyloučených lidí. Jde o to, aby „všichni Češi bez ohledu na etnický původ, náboženství nebo sexuální orientaci těžili z rovných příležitostí a plné ochrany zákona". Tváří v tvář všem formám rasismu a nesnášenlivosti je třeba posilovat „naše hodnoty" jak ve Spojených státech, tak v České republice, deklamoval Andrew Schapiro.

Určitě to myslel upřímně. Chytejme tedy v následujících letech v pravý čas nového Američana v Praze za slovo, za „naše hodnoty". Nikoli za události. Například za ostré rasové a sociální nepokoje ve Fergusonu (Missouri), které zuří již jedenáctý den. A hroutí se v jejich průběhu naděje, že jistá významná - a dlouhodobě vylučovaná - část americké společnosti bude konečně začleněna, má-li již v Bílém domě svého prezidenta, Schapirova spolužáka z Harvardu...

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…