Martin Konvička: Konspiracím jsem se vždy smál, ale...

18.12.2015 13:50

Diskreditační kampaně zajisté fungují a mediální i bezpečnostní šíbři by nebyli žádní šíbři, kdyby v nich neuměli chodit. Zrovna dnes mi (přes členku BPI) přistál do schránky e-mail, který je v tomto směru poučný - a varovný.

Martin Konvička: Konspiracím jsem se vždy smál, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Varování prý pochází od "poměrně vysoko postaveného známého", který nás podporuje, ale váhá s veřejným vystoupením.

Ahoj.

Zrovna jsem přemýšlel, jak se podaří dnešní vládní garnituře zničit (diskreditovat) hnutí IVČRN/BPI. Jelikož jsou na všechno manuály, proběhne to nejspíš podle opakovaně vyzkoušeného scénáře.

1) Obvinění hlavního představitele z čehokoliv.
2) Infiltrace radikálů (vypatlaných agresivních hlav) do hnutí.
3) Vytvoření různých malých bojovných skupin s podobnou tématikou, jen za hranou (pro přehlednost je nazvu jako skupina B).
4) Přechod infiltrovaných lidí z hnutí, které se má zničit (A) po jejich zviditelnění právě do těchto malých skupin (B).
5) Následně se v médiích dá prostor skupinám B, které dělají výtržnosti.
6) V mediálním pokrytí skupin (B) jsou vidět přeběhlíci, kteří byli původně aktivní v (A).
7) Nyní proběhne mediálně obvinění hlavního představitele z (A).
8) Většinová společnost, která nespokojená a sympatizovala s (A), začne spojovat (B) s (A) a (A) ztrácí podporu.
9) Vše bude gradovat krátce před volbami.

Dobré, že?

Na jedné straně to vypadá hrozivě a neodvratně, na straně druhé je v tom řetězci místo, kde se celé konstrukci lze bránit. Je jím bod 4) - přechod a aktivizace osob původně zviditelněných (A) (v našem případě IVČRN, respektive BPI) do "radikálních bojůvek za hranou" (B). Naštěstí je velice nepravděpodobné, že by některá z tváří IVČRN či BPI, třeba Jana Volfová či Beatrice Radosa, začala pochodovat s šibenicemi či házet dlažební kostky na policisty - na to jsme hnutím převelice umírněným, legalistickým, skoro až "sluníčkovým" (lehká ironie). Může se to však přihodit, třeba z nedočkavosti některé z méně proslavených tváří - kterou pak média náležitě proslaví. A na to je třeba dát pozor.

Mám-li být upřímný: Určitou nedočkavost některých příznivců BPI dovedu v této fázi lidsky pochopit. Hnutí sílí, a s tím se posunulo od provokací, happeningů a demonstrací k programovým diskusím, nudnému schůzování, vyjednávání a organizační práci. S tím se nedá nic dělat, takové nudnější až úmorné fáze provázejí každou lidskou aktivitu (partnerství, budování firmy, růst vědeckého týmu...). Navenek to může vypadat, že hnutí "ztrácí dynamiku" (z manželství se vytrácí zamilovanost, ve firmě si už všichni netykají, bádání není tak novátorské, jako předevčírem...). Jenže nudná šeď konsolidace je předstupněm dalšího růstu - nelze totiž růst bez pevných základů.

Proto bych varoval: Je to jenom na nás.

Dávejme pozor na proroky rychlých řešení, bezpracných výsledků, snadných cest.

Psáno pro blog.idnes.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …