Martin Slaný: Dekády přepisování dějin

12.05.2016 16:53

Nedávno jsme objevili zajímavý graf, který novátorsky potvrdil naše dlouhodobé obavy z intenzivní manipulace s interpretací výsledků 2. světové války. Graf prezentuje výsledky průzkumu veřejného mínění organizovaného Francouzským institutem veřejného mínění (IFOP) ohledně proměny názorů Francouzů na roli jednotlivých velmocí při osvobození Evropy ve 2. světové válce.

Martin Slaný: Dekády přepisování dějin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hanspaulský zámeček, sídlo Institutu Václava Klause

Položená otázka zněla: „Který národ podle Vás nejvíce přispěl k porážce Německa v roce 1945?“ (otázka nesměřovala k osvobození Francie). Institut IFOP ve své analýze[1] porovnal odpovědi na tuto stejnou otázku z května 1945 a poté z let 1994 a 2015. Rozložení odpovědí ukazuje následující graf.

Těsně po konci války v květnu 1945 připsalo 57 % Francouzů hlavní zásluhu za porážku Německa Sovětskému svazu, Spojeným státům 20 %. Přesně po 70 letech se tento poměr zcela otočil. 54 % Francouzů myslí, že k porážce Německa přispěly nejvíce Spojené státy, o Sovětském svazu si to myslí jen 23 % (u mladých do 24 let je tento poměr dokonce 59 % ku 21 %).

Graf: Názor Francouzů na to, který národ nejvíce přispěl k porážce Německa v roce 1945 v Evropě (v %)

Zdroj: Institut français d'opinion publique.

Byť se jedná o francouzský průzkum, odráží procesy, ke kterým dochází v celé Evropě. Při pohledu na víkendovou interpretaci Dne vítězství našimi (nejen veřejnoprávními) médii, kdy to vypadalo, že se 2. světová válka primárně odehrávala až od roku 1944 na západní frontě, bychom podobné (ne-li horší) výsledky, očekávali rovněž u nás. Bez ohledu na to, že na našem území byl poměr padlých v boji proti nacistům mezi Američany a Sověty zhruba jedna ku tisíci. (viz Komentář ke dni 11.5.). Zdá se, že přepisování dějin v myslích lidí je ještě větší, než se domníváme, a intenzivně probíhá už dekády.

[1] http://www.ifop.com/media/poll/3025-1-study_file.pdf

Autor pracuje pro institutvk.cz.

 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …