Martin Švehla: Poslanci vydaní a nevydaní

26.02.2015 21:15

Poslanecká sněmovna rozhodla nevydat Bohuslava Svobodu k trestnímu stíhání za to, že jako primátor Prahy najal advokátní kancelář a porušil přitom - údajně - platné předpisy. Mnoha lidem se bude zdát, že vina či nevina v tomto případě zůstane neobjasněna a že poslanci, ačkoliv z různých stran, v daném případě svého kolegu podrželi a přikryli.

Martin Švehla: Poslanci vydaní a nevydaní
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Můžeme to ale vnímat i jinak: poslanci se seznámili s důvody, pro které by měl být bývalý primátor stíhán a shledali je tak slabými, že žádost policie odmítli. Znamená to zároveň, že policie nemusí mít až tak moc důkazů, aby podezřelého člověka obvinila a nebýt v daném případě poslanecké imunity, zřejmě by se tak i stalo. Stojí za poznámku, že o zahájení trestního řízení nemusí být dotyčný člověk spraven, zato může být žádáno o souhlas k získávání poměrně intimních informací.

Odmítnout policejní žádost je v současné době výrazem jisté statečnosti. Z dostupných zdrojů vyplývá, že od roku 1993 bylo imunity zbaveno na žádost policie celkem 19 poslanců, odmítnuty byly pouze 2 žádosti a bývalý primátor je teď v pořadí třetím poslancem, kterého Sněmovna nevydala (figuruje ovšem i mezi vydanými poslanci, a to v souvislosti s kauzou Opencard v loňském roce).

Ještě zajímavější je, kolik z vydaných poslanců bylo nakonec skutečně z trestných činů usvědčeno a odsouzeno: ze všech 19ti vydaných byli zatím pravomocně odsouzeni jen dva. Třetí dostal peněžitý trest. Ostatní byli před soudem buď zproštěni obvinění, nebo se ještě stále soudí. Když se soudy zabývají trestným činem déle než 5 let, lze si snadno domyslet, že to s důkazy o vině nebylo asi moc valné a je otázkou, zda se pět a více let po údajném trestném činu dá ještě objevit něco, co by vinu lépe, tedy jednoznačně prokázalo.

Z uvedených údajů vyplývá, že poslanecká imunita je ve své podstatě potřebná věc. Pomluvit nebo udat může kdokoliv kohokoliv. Pro politika je vznesené obvinění již samo o sobě mediální popravou - mezi vydanými poslanci je takových případů většina: nebyli sice odsouzeni, byli dokonce viny zproštěni, ale šanci na návrat do politiky stejně ztratili.

Budou-li mít poslanci i napříště dost odvahy, aby policejní žádosti pečlivě zvážili, chopili se své povinnosti soudit a rozhodnout, zda trestní stíhání je nebo není opodstatněné, začne poslanecká imunita opět plnit své poslání. Pak lze očekávat i renesanci takových principů, jako je presumpce neviny a zásady “v pochybnostech ve prospěch obžalovaného”, která znamená, že obžalovaný je zproštěn obvinění, pokud o jeho vině existují nějaké pochybnosti. Zatím, jak se zdá, sílí spíš presumpce viny a osvobodit obžalovaného, o jehož zločinech vysílají reportáže všechny televizní stanice jen proto, že se vynořily nějaké pochybnosti … to se zdá být stále obtížnější.

Autor je publicista.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …