Martin Vilím: Proč není uplatňován systém stejného metru na Evropany a na migranty?

23.11.2015 10:53

Zamyšlení I.

Martin Vilím: Proč není uplatňován systém stejného metru na Evropany a na migranty?
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Migranti – v současnosti velmi aktuální a stále propírané téma. Vychází spoustu zpráv, článků, komentářů, blogů a bůhví, čeho všeho ještě. Různé formy, různé názory, různá zdůvodnění.

Pomiňme vše výše uvedené a postavme se prostě před holý fakt, že se do Evropy valí masa migrantů, většinou bez dokladů, tedy nelegálně, bez zdravotních prohlídek a osvědčení atd., prostě jen proto, že chtějí a nikdo je nezastaví.

Dnes, po sobotním obědě jsem sledoval na Čt24 diskusní pořad Historie.cs, kde jsem se dozvěděl, v diskusi na zdravotnické téma o očkování apod., že již za C. a K. rakouského mocnářství, byly mezi Tureckem a Evropou jakési vojensky organizované zóny, kde byly jakési detenční tábory, a zde byly všichni lidé, kteří směřovali do Evropy na pozorování, které trvalo 40 dní a následně obdrželi jakousi kartičku, jenž byla jakýmsi potvrzením o bezinfekčnosti a zdravotní způsobilosti.

Bez této kartičky nebyl nikdo dále vpuštěn a Rakousko – Uherská monarchie se tak velmi úspěšně bránila cizokrajným nemocím. Toto zjevně velmi prozíravé rozhodnutí, a hlavně jeho důsledná aplikace, drželo evropské obyvatelstvo na velmi dobré zdravotní úrovni a odbouralo spoustu přenosných nemocí.

Že bychom ve 21. století klesli pod úroveň Rakousko – Uherska? Dnešní migranti prostě jdou, nemaje žádné zdravotní osvědčení a většinou ani doklady, nelegálně překračují státní hranice několika států, a tyto nejenže se nebrání, jak by člověk očekával od suverénních států, z nichž některé dostávali značné finanční injekce z EU právě na tuto problematiku, a to od počátku, ale ještě je na své náklady přepravují dále, do dalších států, poskytují jim stravu, pití, ubytování a  podporu všeho druhu, aby tito cestou vyhazovali poskytnuté jídlo, zanechávali za sebou cestou jen odpadky, exkrementy a demolovali ubytovací zařízení a odmítali, či následně vyhazovali obnošené šatstvo z charitativních organizací? Pokud se někde uzavřou hranice, či jsou migranti koncentrováni do sběrných táborů, situace se hrotí a velmi rychle berou do rukou klacky, kameny, lahve a razí si cestu improvizovaným násilím, aniž by je někdo skutečně razantně zastavil, neřku-li, v jejich cestě a směru otočil.

Na co tedy mají suverénní státy armádu a policii? Jeden by řekl, že na ochranu proti vnějšímu a vnitřnímu nepříteli. Ale světe div se, stačí tlupa neozbrojených migrantů a projdou i přes, po zuby ozbrojené složky policie a armády. Prostě se „zlobí“ a chtějí jít dál. Tak jdou. A ve finále se jim ještě přistaví autobusy, vlaky a dá se jim najíst atd. Bohužel všechno jim nechutná, menu není dostatečné a správné.

Nějak mi to nesedí. My, jako tuzemci a Evropané, musíme mít doklady v pořádku, musíme mít platná víza, náležité formality, eventuálně prokázat finanční prostředky a někdy i zdravotní stav, abychom se do destinací, odkud pocházejí tito migranti, dostali např. na dovolenou, či eventuálně za prací. Pokud Vás chytne místní policie, a něco není v pořádku, věřte, nikdo se s Vámi nebaví. Zrovna tak musíte dodržovat v těchto destinacích místní zvyky, jinak následuje také celkem rychlá odezva. Prostě jste tam na návštěvě, tak se musíte podle toho chovat. Logické. Ale proč to neplatí i obráceně?

Má se domácí většina přizpůsobovat přicházejícím minoritám? A kolik % migrantů skutečně prchá před válkou? Kolik % migrantů jsou skutečně matky s dětmi, prchajícími do bezpečí? Kolik % migrantů v bezvýchodné situaci je rádo, že najde kýžený klid a mír a přijme nabízenou pomoc, šatstvo atd. kdekoliv, kde je tedy mír? Většina migrantů jsou mladí muži, v plné síle, kteří jdou bez rodin, jenž zanechali, paradoxně, naopak v nebezpečí doma. A vědí velmi dobře, co chtějí. Mír, ale jaksi paradoxně nehledají. Zatím si vynucují své cíle, klacky a lahvemi, ale až najdou zázemí, začnou se ještě lépe organizovat, budou mít přístup ke zbraním atd. – to bude mazec vážení!!

Je to jiná mentalita. Stejně jako naši romové – cikáni, kteří tu s námi žijí již od středověku, a na rozdíl od přicházejících migrantů znají naši řeč i zvyky – a překvapivě se za celou tuto dlouhou dobu přesto neintegrovali. Jak máme tedy čekat integraci od přicházejících migrantů, kteří neznají naši řeč, zvyky, mají zcela jiné návyky všech směrů, většinou nepracují nebo znají jen práci v kafeteriích a čajovnách, či kebabárnách a domácích obchůdcích? To budou tyto podniky na každém rohu?

Uživí se? Nebo budou, jako většina jejich krajanů záhy obchodovat s drogami, dívkami a mít směnárny?

Zamýšlím se, proč není uplatňován systém stejného metru na tuzemce (rozuměj Evropany) a na migranty. Chápu a líbí se mi přístup Austrálie k nelegální migraci, líbí se mi přístup a vymáhání pobytu a práva např. v Emirátech, kde když uděláte problém, či nesplňujete podmínky, tak Vás vyhostí do 3 dnů (naproti našim až 540 dnům). Není pomoci a odvolání. Proč to nejde tady? Že nejsou adekvátní zákony? Když je potřeba, schvalují se jako na běžícím pásu – a tady potřeba jsou – a jak!

Proč se k řešení těchto otázek přistupuje tak liknavě, pokud vůbec? Naši nejpřednější politici tvrdí divné věci. Když se Maďarsko začalo potýkat s přílivem tisíců uprchlíků, tvrdil náš premiér Sobotka, který má navíc, na rozdíl od nás laiků,  k dispozici zprávy tajných služeb, že se nejedná o žádnou migrační vlnu, a že na případný příliv jsme připraveni. Prezident Zeman na to kontroval glosou o vlně tsunami, co není vidět, ale vzápětí udělá nedozírné škody. Nyní, za současné situace bezpečnostní složky nakupují moderní zbraně – a ptám se nač, když je při obraně suverénních státních hranic evropských států, stejně nikdo nepoužívá a migranti prochází jako nůž máslem (vyjma Maďarska).

Nikdy jsem nebýval rasista apod. a lidi jsem rozděloval na dobré a špatné. Nelegální migranty, v této podobě a množství, tu ale skutečně nechci. Jsem pro to rasista, xenofob a extremista?

Při opravdu hlubokém zamyšlení ale zjišťuji, že mi nevadí, stejně tak, jako mnoha lidem zde, odlišná barva pleti, či rasa, ale to, co sebou tito lidé přinášejí – od náboženství, přes zvyky, zvykové právo, odlišný žebříček hodnot, jejich celkové velmi odlišné a razantní prosazování a chápání téměř všeho, nepřizpůsobivost, život na úrovni kmenů a rodin, včetně odlišných právních zvyklostí i v několikáté generaci přistěhovalců (viz You Tube – Německo). Přichází prostě další masa (jednu menší už tu máme), po mnoho generací neintegrovatelných lidí, které budeme živit a budou neintegrovatelnou zátěží, v době, kdyby sbíráme „víčka“ od minerálek, abychom mohli pořídit něco našim nemocným dětem.

Tohle, mi, stejně jako mnoha dalším, obyčejným lidem, kteří zvedají varovně prst a poukazují a malou snahu a nečinnost odpovědných, vadí, a proto ze mě asi bude, na stará kolena, radikál a extremista, jak jsou označováni všichni, kdo si dovolí jednoduše nesouhlasit se současným stavem věcí.

Naše současná politická reprezentace se prý obává „hnědnutí“ politické scény. No, na to se dá říci jen jedno. Pokud oni nic rychle a radikálně neřeší, pak musí logicky přijít nové koště, které to pomete!

A ještě jedna skromná poznámka. Na rozdíl od politiků a některých lidí, mě uniklý průzkum na GŠ Armády ČR, naopak velmi potěšil. Vojáci nás mají bránit a ne milovat všechny, kdo k nám vlezou, stejně, jako dobrý hlídací pes má čuch na šupáky“, kteří mu lezou na dvorek. A pokud je to dobrý hlídač, tak právě na ty má být pěkně ostrý, a ne se lísat – takže palec nahoru, kluci!!

A pro ty, kdo to náhodou nevědí – Německo je přímo za humny!!

Martin Vilím

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …