Matěj Trávníček: Svoboda v největším ohrožení od Listopadu 1989

24.10.2013 12:12

Snad o každých volbách se říká, že jsou důležité pro budoucí směřování naší země. Říká se to tak dlouho a tak často, až se z toho stalo téměř klišé.

Matěj Trávníček: Svoboda v největším ohrožení od Listopadu 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Mnoho z nás to bere jako plané volání a neuvědomuje si tak, že letos jde skutečně o hodně. Svoboda v naší zemi od Listopadu 1989 totiž ještě nikdy nebyla ve větším ohrožení, než je tomu v dnešních dnech.

Reálně hrozí návrat komunistů k moci. Bavíme se tady o straně, která po pádu totality neprošla reformou směrem k eurokomunismu, k socialismu či k sociální demokracii, jako tomu téměř ve všech ostatních postkomunistických zemích. Jde o stranu, která je dále založena na normalizačních dogmatech a ve které na čelných pozicích můžeme i dnes v 21. století nelézt stalinisty, kteří se hrdě hlásí k odkazu Klementa Gottwalda.

Zároveň tady máme bývalého StBáka, který chce stát řídit jako firmu. Jeho jediným programem je kritika všeho a všech, nabízeným řešením korporativismus. Přístup nikoli náhodou podobný modelu vládnutí, který v Itálii zavedl Benito Mussolini.

Můžeme být slepí a hluší

Můžeme si stokrát namlouvat, že jsme konsolidovanou demokracií, členy EU, NATO a všemožných dalších méně významných organizací. Můžeme se ukolébávat v přesvědčení, že svoboda u nás pevně zapustila kořeny a že žádné nebezpečí ji nehrozí. Můžeme si nyní lhát do kapsy. V budoucnu však budeme vždy nevyhnutelně muset čelit důsledkům našich omylů a ignorance.

Konkrétní projevy potlačení svobody jsme mohli vidět v posledních dnech. Kardinála Duku zcenzurovali v rozhlase. Konfederaci politických vězňů bylo znemožněno svobodně směrem k veřejnosti skrze inzerci v médiích zvolat, že tento stát nesmí řídit lidé spojení s StB.

Totalitáři tak opět, snad již v předtuše povolebního triumfu, který jim věští průzkumy veřejného mínění, vystrkují své drápky. Na obličejích mají stále ještě masky, po volbách si je však sundají a mnohým z nás nezbyde než se nestačit divit. Je to smutný obrázek naší vlasti a zároveň výpověď o nás samých.

Volme svobodu

Svoboda není samozřejmost, kterou bychom zdědili po našich předcích. Je přirozeným právem člověka, ale za toto právo se musíme dnes a denně bít a obhajovat jej proti těm, kteří by druhé nejradši ujařmili do toho nejhoršího otroctví.

Jak ostatně říkal už Ronald Reagan: „Svoboda není od vyhynutí nikdy vzdálena více než jednu generaci.“ Nezapomínejme na to prosím a volme v pátek a v sobotu tak, aby budoucí generace neznaly svobodu jen z vyprávění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…