MeSES: Možné scénáře vývoje a doporučení pro střednědobý horizont

25.06.2021 14:37 | Komentář

Mezioborová skupina MeSES dnes zveřejnila přehled možných scénářů vývoje epidemie covid-19 pro období příštích dvou až tří měsíců a sérii doporučení, jak se na tento možný vývoj připravit.

MeSES: Možné scénáře vývoje a doporučení pro střednědobý horizont
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Skupina ve stanovisku představuje čtyři možné scénáře dalšího vývoje epidemie a zdůrazňuje, že všechny z nich jsou reálné. Který z nich nastane bude záviset na mnoha faktorech, jako je například výskyt nových variant viru a efektivita trasování, ale také na vládních rozhodnutích a na dodržování protiepidemických opatření. Protože může nastat kterýkoliv z těchto scénářů, plánování by se mělo zaměřit na opatření, která budou užitečná ve všech scénářích.

Skupina v tomto kontextu navrhuje hlavní priority, které by bylo vhodné připravit či změnit. Doporučení lze shrnout do několika oblastí: komunikace, právo, očkování, testování, trasování, plošná opatření, varianty, léčba a cílená opatření. Ve všech oblastech klade skupina důraz na připravenost a nákladovou efektivitu.

Další postup by se měl řídit sledováním a vyhodnocováním vhodných indikátorů: reprodukčního čísla R, incidence a procentuální pozitivity testů. V případě zhoršení je nutné reagovat rychle zavedením levných opatření.

„Jakmile se dostane R dlouhodobě nad hodnotu 1, situace se bude nutně dále zhoršovat, byť z nižších absolutních čísel, takže to ze začátku nebude vypadat tak dramaticky (podobně jako loni v srpnu). V takové situaci je nutné reagovat opatřeními, která dostanou R opět pod hodnotu 1. Čím dřív se tak stane, tím budou náklady nižší,” zdůrazňuje vedoucí skupiny Petr Smejkal.

Taková opatření opatření mohou být zavedena i na lokální úrovni, pro konkrétní firmy, školy, obce, okresy nebo kraje, aniž by to mělo vliv na místa, ve kterých je situace dobrá. Podle skupiny je také nutné zohlednit při přípravě blížící se volby do Poslanecké sněmovny, které rozmělní pozornost a rozhodovací kapacitu politických činitelů. Proto doporučuje na základě bazální shody napříč politickým spektrem předem určit klíčové spouštěče dílčích opatření a následně postup transparentně s předstihem veřejnosti představit.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…