Michael Rada: Plzeňské dění

22.11.2016 8:35

Ačkoli v Plzni trávím s ohledem na nárůst práce a projektů, čím dál méně času, je má vlastní kancelář, která byla první skutečně MOU, a nejen poskytnutým místem od zaměstnavatele, místem, kam se pokaždé těším.

Michael Rada: Plzeňské dění
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Při vstupu nezapomenu pozdravit svou babičku, která je přítomna díky části mého stolu-moře, vyrobené z dveří skříně, která ji provázela více než půl století. Pozdravím květiny. A vychutnám si ticho prostoru starého více než sto let.

V tomto prostoru, jehož každý centimetr vytvořil jsem vlastníma rukama, z přebytků průmyslové výroby, se cítím dobře, inspirativně. Je to prostor, který ve mně budí generátor nápadů pro další projekt, který zbaví tento svět dalšího odpadu.

Je to nejen prostor pro práci na počítači. Je nejen určen pro první E-MOTION metry ujeté těmi, kdož mají chuť stát se dalšími E-MOTIONEERy a na svých cestách nezanechávat nic než radost a smích, nejen ve vlastním srdci, ale i srdcích dalších.

Ač nemá pracovní montážní desku, svěrák, svářečku, pilu či 3D tiskárnu, nebrání mi to v tvorbě. Ta probíhá vlastníma rukama, jen za použití základních nástrojů, přesně tak, jak probíhala před stoletími, jen místo dřevěné rukojeti, mám k dispozici plastovou.

Možná se ptáte, co může v takovémto prostředí vzniknout.

Sen

A ne, jen jeden. Snů celá škála, a jeden krásnější než druhý.

Jak se rodí sen, Vám sice neukáži pod dohledem mnoha kamer, a profesionální televizní kamery, pod dohledem scénáristů, zvukařů a samozřejmě sponzorů, kteří slova volili by za mne, ale uvidíte, jak vznikají udržitelné dárky pro obchodní partnery a klienty, pro které láska k práci ceněna je více, než profit.

Když jsem video zaslal partnerům, dostal jsem na konci dne několik odpovědí, které obsahovaly v různých provedeních informaci o tom, že takto relaxovali naposledy při zhlédnutí reklamy s hrajícími si koťátky, pouštěné mezi televizními pořady v době, kdy programy byly jen dva, a jediná barva, přípustná davu, byla rudá.

Prostor, v němž pracuji, není však určen jen mně samotnému. Návštěvy jsou vítány a často, často jsou ve věku, v němž svět skrývá tajemství na každém kroku. A je jedno je-li věkem před-„produktivním“, či tom jenž věk „produktivní“ následuje.

Vidět druhé tvořit, je pro mne stejně emotivní, jako je tvorba samotná a vidím-li jak se oči se zaujetím sledují práci rukou a koutky úst se zvedají při prvním ohnutí materiálu do žádaného tvaru, či podoby, je to pocit, který měl jistě na mysli i velký učitel, který radil školu-hrou činiti a vzdělání tak přirozeným dělati.

Moje maminka celý život učila ve školce, můj dědeček celý život učil ve škole a já mám tu čest, sdílet se studenty, dětmi, seniory i pracujícími svůj sen a cestu, na které každý jediný, namísto otisků olověných bot nechává mávnutí křídel motýla, které pomůže vzduchu, aby zůstal dýchatelný, vodě, aby byla pitelná a ZEMI, aby byla místem pro život, nejen jich samotných, ale i dalších generací, kteří po nich, po nás přijdou a nebudou muset i díky nim žít na skládkách, ale na krásné planetě, které si budou vážit, jako svého domova,

Pak stejně jako já, budou se těšit z každé cesty do práce více, než z jedniček a nul imitujících pocit štěstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…