Michal Komárek: Hrdý Petr Mach

22.10.2014 13:34

Europoslanec Petr Mach se prezentuje jako důsledně svobodomyslný člověk, bojovník proti evropské byrokracii, „euronesmyslům“. Jako libertarián, který je spolu se svými kolegy v Evropském parlamentu ostatním nepohodlný, a tak by je většina chtěla připravit pomalu i o právo svobodně promluvit. A ve věci svobody je zřejmě ochoten spojit se s kýmkoli.

Michal Komárek: Hrdý Petr Mach
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Frakce euroskeptiků vedená Nigelem Faragem z britské strany Ukip se minulý týden rozpadla po odchodu lotyšské poslankyně Griguleové. Petr Mach to hodnotil jako „korupci“ ze strany vedení europarlamentu, které bývalou euroskeptičku „koupilo“ příslibem zajímavé funkce. Jde totiž o to, že poslanci sice samozřejmě mohou fungovat jako nezařazení, ale pokud nevytvoří frakci – minimum je 25 poslanců ze sedmi zemí - pozbývají některé výhody, jako právo přednostního vstupu do diskuse nebo příspěvek na fungování frakce.

Euroskpetikům se ale podařilo frakci během několika dnů zachránit – získali polského europoslance Jaroslawa Iwaszkiewicze ze strany Kongres nové pravice. Nový člen frakce a zejména jeho kolega a šéf jeho strany Janusz Korwin-Mikke ovšem nemají právě pověst milovníků svobody. Nebo přinejmenším nikoli pro všechny. Korwin-Mikke má pověst antisemity a odpůrce ženských práv – zpochybňuje ženské volební právo, tvrdí, že ženy jsou méně inteligentní než muži, upozorňuje na to, že Židé jsou inteligentní a tedy velice nebezpeční nepřátelé, zpochybňuje, že by Adolf Hitler věděl o holocaustu... Iwaszkiewicz získal pozornost relativně měkkým výrokem, že bití by ženám pomohlo „vrátit se na zem“, který později označil za žert. Ano, chlapi v této straně se zřejmě rádi zasmějí lecčemus.

Petr Mach na kritiku reagoval s otevřeným hledím: Ano, byl by raději, kdyby všichni byli libertariáni a zastánci svobody, ale někteří poslanci mají prostě v něčem jiné názory a to je třeba akceptovat. Za udržení frakce, tedy za to, že se euroskeptici nenechají umlčet a mohou bojovat za svobodu dál, to rozhodně stojí.

Ano, v boji za svobodu je možno se spojit s kýmkoli. Velká idea očišťuje. Libertarián, hloupý hrubián, nácek, či třeba z druhé strany spektra kritik kapitalismu. Všechno dobré, pokud spojuje nenávist vůči Evropské unii. Taková spojení jsou čím dál běžnější i mimo půdu europarlamentu.

Smutná a nebezpečná neschopnost rozlišovat.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…