Michal Kozub: ČNB nic nemění, plány zůstávají

27.03.2014 21:20

Česká národní banka zcela podle očekávání nijak nezměnila své plány. Stále pracuje s minimálními úrokovými sazbami a také s devizovými intervencemi. Stejně jako to dnešní bude pravděpodobně vypadat i zbytek zasedání do konce tohoto roku. Pokud nepřijdou zásadní změny z ekonomiky, tak by euro mělo i nadále stát okolo 27 korun.

Michal Kozub: ČNB nic nemění, plány zůstávají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nominální hodnota bankovky 1000 Kč patří mezi nejvíce padělané

Ekonomika se sice dostala z krizového období na konci roku, na vývoji cen to velké stopy prozatím nezanechalo. Inflace je minimální, pouhé dvě desetiny procenta. To je prozatím v mezích očekávání. Přesto ale bude potřeba, aby se intervence v brzké době začaly projevovat. Inflace by postupně měla růst po desetinách procenta. Cílový stav pro letošní rok je jedno procento jako průměrná roční hodnota.  Dosáhnout toho ale nebude příliš jednoduché, protože ani ve zbytku EU není inflace příliš vysoká. Například Slovensko, které nemá možnost devizových intervencí, se v únoru dostalo do deflace, tedy propadu cen.

Nyní pomalu přicházejí otázky, kdy a jak budou intervence ukončené. S největší pravděpodobností to bude v roce 2015. Pokud vše půjde podle plánu, a inflace začne v příštích měsících růst, tak by to mohl být již počátek příštího roku. To bude první utažení měnové politiky. Druhé, které může přijít zaráz, nebo těsně poté, je symbolické zvednutí úrokových sazeb. Tato otázka ale bude aktuální až na podzim letošního roku, kdy uvidíme, jak se ekonomice skutečně daří a jestli bude potřeba ji usměrnit.

Ing. Michal Kozub
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.