Michal Kozub: Ekonomika ještě lepší, než se čekalo

06.03.2014 12:44

Dnešní zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky přinesly ještě pozitivnější údaje, než byly v prvních odhadech. Meziroční růst HDP o 1,3 % dokázal aspoň částečně umazat ztráty ze začátku roku.

Michal Kozub: Ekonomika ještě lepší, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ekonomika se tak za loňský rok propadla "jen" o 0,9 %. Oživení ekonomiky přišlo skokově, když přešlo z poklesu o procento do růstu o 1,3 %. Stejně tak ve srovnání jednotlivých čtvrtletí přišel skok o kus vpřed. Ekonomika vzrostla oproti třetímu čtvrtletí o téměř dvě procenta. Takový růst naposledy pamatujeme v předkrizovém roce 2007. Rozhodně je ale potřeba pamatovat na to, že srovnávací základna roku 2012 byla velmi nízká, stejně jako ve třetím kvartále 2013. Proto rozhodně nečekám, že by stejně impozantní výsledek měl přijít i na začátku tohoto roku.

 Z výdajového pohledu ekonomice výrazně pomohla konečná spotřeba. Domácnosti se podílely nemalou měrou. Jejich spotřeba meziročně rostla o 0,7 %. Po velmi dlouhé době tak i zde přišel výsledek, který je výrazně růstový. Podepsaly se na něm i devizové intervence ČNB, když v listopadu rostly tržby hlavně prodejců elektra a automobilů. Ale ani spotřeba vlády nezůstávala pozadu. I když objemově není tak velká jako u domácností, tak její růst o 2,1 % přispěl stejnou měrou, jako spotřeba domácností.

 Oblasti, které ve třetím čtvrtletí ekonomiku výrazně brzdily, a způsobily tehdy nečekaný propad, nyní odezněly. Je to zahraniční obchod a tvorba fixního kapitálu. Ve třetím čtvrtletí totiž výrazně propadl vývoz. Ke konci roku se ale situace stabilizovala. Vývoz se dostal zpět do původní kondice a opět dokázal přinést ekonomice pozitivní výsledky. Stejně tak tvorba fixního kapitálu, tedy investice firem, konečně přestaly brzdit ekonomiku. Vzrostly o 2,7 % a ukázaly tak svou důležitost. Nic to ale nemění na tom, že prostor pro další růst v této oblasti je. Nyní bude jen záležet na tom, jak se ekonomice bude dařit, jestli potvrdí tento dobrý výsledek, a dá zapomenout krizové období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…