Michal Kozub: Maloobchodní trh se dostává do lepší kondice

06.10.2014 11:35

Maloobchodní tržby v srpnu opět vzrostly. Meziročně rostly bez očištění o 2,7 %, po očištění o počet pracovních dnů dokonce rostly o 4,4 %. Pozitivní dojem z výsledku ale mírně kazí rozložení toho, které sekce maloobchodu tvoří růst.

Michal Kozub: Maloobchodní trh se dostává do lepší kondice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel totiž vzrostly o 7,8 %, a zbytek maloobchodu rostl jen o 0,8 %. Tržby za potraviny dokonce meziročně klesly o 1,7 %, a tak k zásadní otočce nedošlo.

Z hlediska spotřebitelů je vidět, že nakupují hlavně nepotravinářské zboží. Tržby za prodej a opravy automobilů rostou. Lidé vnímají současnou situaci jako vhodnou pro obměnu svého vozového parku. Ekonomická situace se zlepšuje a to jim dodává odvahu k větším investicím. Podobně to je i u dalšího zboží: počítače a telefony rostou meziročně o 12,7 %, oblečení a obuv o 11,7 %, vybavení domácností o 3,5 %. Naproti tomu klesá prodej potravin o 1,7 %. Proto i když se celkově maloobchodu daří a přináší dobré výsledky, neplatí to rozhodně pro všechny obory. Spotřebitelé sice postupně nakupují více, ale rozhodně to není bezhlavé utrácení. Je to vidět na tom, že maloobchodní tržby rostou pozvolna a jen ve vybraných segmentech. U každodenních nákupů, které se týkají právě potravin, spotřebitelé stále šetří, neutrácejí více.

Maloobchodní trh se tak celkově zlepšuje a dostává se do lepší kondice. Podobný výhled platí i pro další měsíce. Prozatím totiž nijak nehrozí, že by se spotřebitelská poptávka měla opět propadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…