Michal Semín: Schwarzenbergovo virtuální šlechtictví

22.08.2011 9:45

Po léta budovaný mediální obraz předsedy TOP 09 se povážlivě rozpadá. Své předchozí výroky, pohybující se na hraně vulgarity a osobních urážek politických protivníků, ještě ustál.

Michal Semín: Schwarzenbergovo virtuální šlechtictví
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Jeho písaři, rozmístění po českém, poněkud jednorozměrném mediálním prostoru, vždy pohotově přesvědčovali pochybující o tom, že to je vlastně roztomilé, že to u něj sedne jako „prdel na hrnec."

Proto jsem byl příjemně překvapen tím, že se ministr zahraničí do často nevybíravých útoků proti Ladislavu Bátorovi zpočátku nezapojoval. Zmýlil jsem se v něm. Jeho veřejný výrok o Bátorovi jako pomatenci a pazdeří v jisté části těla, kterým si vykoledoval shovívavou a pro média neurčenou Bátorovu reakci, není hodný šlechtice. Proč se od poddaného očekává vyšší míra slušnosti než od vrchnosti s modrou krví, je mimo mé chápání.

Ministr Dobeš se mu opakovaně za Bátorův výrok omluvil a distancoval se od něj. Na tiskové konferenci se dokonce vyznal z jistého obdivu k panu ministrovi, když pravil, že Bátorovy výroky na jeho velikosti nic neubraly a obrazně řečeno slíbil, že Bátoru pošle do nedělní školy slušného chování. A jak na to šlechtic zareagoval? „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy."

Pevně doufám, že ministr Dobeš pochopí, že někteří šlechtici, zvláště jsou-li řízení Miroslavem Kalouskem a jeho zájmy, chápou shovívavost jako slabost, jíž okamžitě využijí k útoku.

Nejsou mi známy všechny motivy jednání TOP 09. Patrně jsou ve hře projednávané zákony, zdaňující hazard, pokračující boj na vytlačení VV z vlády, a jistě také obava z možnosti vytvoření konkurenční, tentokrát autentické pravicové strany, zaštítěné podporou či přímou účastí Václava Klause.

Příslušník slavného franského rodu už rodový majetek získal zpět. Má k němu i odpovídající společenské postavení. Ty však ještě z člověka šlechtice nečiní. I takové je poučení ze zatím poslední vlny bátoriády.

Michal Semín
spoluzakladatel iniciativy D.O.S.T.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…