Milan Knížák: Naše vláda prohospodařuje kredit, s kterým přišla

16.06.2022 16:25 | Komentář

Předešlá Babišova vláda byla absolutně nejhorší vládou po roce '89. Všechny problémy, které máme dnes, mimo války na Ukrajině, vznikly nebo se maximálně zhoršily za vlády spolupracovníka StB, lháře a člověka bez morálky - Andreje Babiše.

Milan Knížák: Naše vláda prohospodařuje kredit, s kterým přišla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Fialova vláda měla na začátku velký kredit. Masa lidí, nespokojená s Babišovými nehoráznými způsoby, vložila svoji naději do fialového týmu. Každá vláda v každé zemi se setkává s mnoha nečekanými problémy a nemůže zůstat tak idealistická, jako před volbami. Na druhou stranu, určité principy musí zachovávat za každou cenu.

Co se týká Petra Fialy, vidím dvě zásadní chyby v jeho vládnutí. Chce si zachovat přátelství nebo něco, co se mu podobá, se všemi složkami české i evropské moci. Například s prezidentem republiky. To nejde. Pokud chceme něco opravdu změnit, musíme umět vystoupit tvrdě tam, kde bychom za jiných okolností byli lhostejní.

Je jasné, že předseda dobré vlády nemůže zůstávat lhostejný a nemůže vyhovovat všem. Zásadní Fialovou chybou je jeho až naivní angažovanost v ukrajinsko-ruském konfliktu a z toho plynoucí neschopnost racionálně řešit pomoc ukrajinské straně. Taková pomoc má smysl jen tehdy, když nedevastuje stávající společnost. Otevřít dveře dokořán, nabídnout nadstandardní služby a přitom zabřednout do nevídaných státních dluhů považuji za obrovskou chybu, z které se Česká republika bude těžko vzpamatovávat. Jak jsem již mnohokrát prohlásil, pomáhat je samozřejmost, ale taková pomoc musí být úměrná možnostem.

To, že se ve vládě a ve státních orgánech objevují problematičtí jedinci, to byl a je problém všech vlád. Nikdy se nelze vyhnout lidem, kteří baží po zisku a jsou schopni pro to udělat cokoliv.

Předkládám tento krátký text jako varování současné vládě, především Petru Fialovi.

Je už asi „po dvanácté“, nevím, zda se dá ještě něco zachránit, ale měli bychom se o to pokusit, jinak se nám vrátí Babiš a jeho kohorta. To si žádný normální člověk nemůže přát, znamenalo by to přesun naší země někam do Afriky.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.