Milan Knížák: Společnost je nemocná

27.12.2023 11:42 | Glosa

Ve čtvrtek 21. prosince zastřelil student Karlovy univerzity minimálně 14 lidí a desítky jich zranil. Největší a asi nejhnusnější zločin v naší republice od jejího vzniku. Vyvolává řadu otázek, které v sobě důrazně cítím, ale nedovedu je přesně formulovat. Podobné zločiny se dějí po celém tzv. civilizovaném světě. Jako by to byla stále se rozšiřující móda…

Milan Knížák: Společnost je nemocná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Nejpravděpodobnější je, že jsou důsledkem obecné ztráty stupnice hodnot, opuštění morálních kódů, sekularizace víry v Boha, priorizace nároků před povinnostmi, ztráta pokory, která se jeví jako jeden z nejdůležitějších faktorů lidské pospolitosti. Ztráta životní stability vede k zoufalým myšlenkám a následně i k činům. Přeměna děděné morálky a vžitých principů se mění v stále se rozšiřující sbírky zákonů, ale stabilní společnost potřebuje jen málo zákonů.

Diskuze o uzavření a hlídání škol a univerzit považuji za folklór nevyzrálé společnosti. Možná je to dobrá zbraň na uklidnění veřejnosti, ale není to nikdy dostatečně účinné, a paralyzovalo by to provoz škol. Už dnes si stěžují studentky, že ochranný rám nainstalovaný na jedné vysoké škole je nutí sundávat podprsenky s kovovými výztužemi.

Žádné hlídací opatření není dokonalé, a mnohdy nadělá víc škody než užitku. Jde o to ozdravit společnost jako celek, a ona se potom dovede samoregulovat.

Současné vzdělání je založeno na informacích a to opravdu nestačí.

Publikováno se svolením autora z webu https://www.milanknizak.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…