Milan Rokyta: Průmysl vítá rozhodnutí poslanců o OZE

17.08.2013 18:47

Svaz průmysl a dopravy ČR podle svého mluvčího Milana Mostýna vítá dnešní rozhodnutí Poslanecké sněmovny ČR, jejíž členové svým hlasováním zastropovali poplatek za obnovitelné zdroje elektřiny ve výši 495 kč/MWh.

Milan Rokyta: Průmysl vítá rozhodnutí poslanců o OZE
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jako nejvýznamnější svaz zaměstnavatelů v ČR dlouhodobě požadoval, aby byl v tomto smyslu novelizován zákon 165/2012 o podpoře výroby z obnovitelných zdrojů (OZE), který by zastropoval dosavadní příliš vysoký poplatek. Ten v letošním roce činil již 583 kč/MWh.

„Pozitivně hodnotím to, že se politická reprezentace po mnoha letech dokázala shodnout a něco udělat pro průmysl. Zastropování a snížení ceny za obnovitelné zdroje elektřiny je krokem správným směrem,“ sdělil TOP Týdeníku Občanské Právo Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR k výsledkům hlasování. Poděkoval bývalému i současnému ministrovi průmyslu a obchodu za podporu a také poslancům, kteří se angažovali v podpoře tuzemského průmyslu.

Současně zaměstnavatelé nepovažují přijatou úpravu za natolik dostatečnou, aby pomohla konkurenceschopnosti našich firem, zejména pak velkým odběratelům. Svaz průmyslu a dopravy ČR nepovažuje poplatek na podporu OZE ve výši 495,- Kč/MWh za dostatečný a jeho schválení podpořil čistě pragmaticky při vědomí rizik, které by vyplývaly jeho neschválením. Tuzemské firmy jsou totiž i nadále vystaveny horším konkurenčním podmínkám, oproti řadě jiných evropských zemí, kde je cena elektřiny výrazně nižší. „Jsme stále ještě vzdáleni obvyklé výši poplatků v Německu, Polsku, Francii či Belgii. Je proto potřebné hledat další cesty, jak tento problém řešit. Věřím, že tomu pomůže velká novela,“ dodal Rafaj.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR schválení výše podpory jako maximální částky nechává otevřené dveře k jednání pro další snížení poplatku, ať už plošného, nebo diferenciací sazeb pro velké odběratele elektřiny.

Poplatek za OZE vzrostl v České republice během posledních pěti let více než desetinásobně. Zatímco v roce 2009 byl na úrovni 52 Kč/MWh, v roce 2013 činil již 583 Kč/MWh (přičemž bez státní dotace ve výši 11,7 miliardy Kč by tuzemské průmyslové firmy již letos platily 790 Kč/MWh).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tydenikobcanskepravo.parlamentnilisty.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …