Milan Rokytka: Církevní tzv. restituce lámou oranžovým vaz

05.11.2013 21:42

"Slávek" Sobotka zavlekl sociální demokraty do slepé uličky.

Milan Rokytka: Církevní tzv. restituce lámou oranžovým vaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Oproti původnímu požadavku na zrušení tzv. restitucí přešla ČSSD k názoru, že by se mělo uskutečnit o narovnání s církvemi v současné podobě referendum, jak požadují komunisté.

I z toho ale před volbami sešlo a předseda strany, zřejmě bigotní katolík Bohuslav Sobotka, pak už mluvil jen o snaze dohodnout se s církvemi na jakémsi snížení částky, která má být církvím vyplacena. Ústupky odradily hodně voličů, kteří přešli ke KSČM a Úsvitu.
 
Jenže ani to nemusí být vše. Poslanec Daniel Herman, který byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, řekl, že pro případnou vládu KDU-ČSL s ČSSD a ANO je důležité skloubení programů. "Důležitou roli samozřejmě budou hrát i programové faktory," řekl ve vysílání.

A právě církevní restituce by mohly všechny snahy o vznik středolevé koalice zhatit. Lidovci jsou totiž ohledně restitucí naprosto a totálně nekompromisní. Narovnání se nebude rušit ani měnit. "A přes to nejede vlak," dodal tvrdě Herman.

Jeho mystické představy o světě a společnosti jsou natolik dogmatické, že když jej jedna z levicových novinářek žádala o rozhovor, uvedl, že "slouží ďáblu a nebude s ní proto vůbec hovořit".  Na odpůrkyně a odpůrce tzv. restitucí je proto schopen poslat i excorcistu (vymítače ďábla). Jak s ním chtějí představitelé kdysi marxistické strany jednat, to ví asi jen bůh.

Sociální demokraté by se proto neměli upínat pouze na toto pochybné spojenectví či podporu a v neděli v Olšance vzít "rozum do hrsti", pokud jim tedy ještě nějaký po hysterických scénkách zůstal, shodují se TOP oslovení analytici. Papež František jim totiž nepomůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.