Milan Rokytka: Od Lipan to šlo s Čechy s kopce, nastává však obrat

12.05.2014 17:47

Tajemství Prahy, Petřína a císaře zlomilo "místodržícího" Normana Eisena.

Milan Rokytka: Od Lipan to šlo s Čechy s kopce, nastává však obrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Někdejší americký velvyslanec Norman Eisen

V pohledu na Ukrajinu si Lubomír Zaorálek (ČSSD) s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) natolik notovali, až to u politologů vzbuzovalo udivenou otázku, proč jsou hosty OVM ve veřejnoprávní televizi lidé se shodnými, a ne opačnými postoji.

„Jejich shoda ale svědčí o tom, že česká zahraniční politika se stále nedělá v Praze nebo v České republice, natož v Černínském paláci nebo na Hradě, ale že jsou dodávány modely chování. A je úplně lhostejné, z jaké strany zeměkoule ty návody chování přijdou, zda ze Západu nebo z Východu. Je to politika státu, který má na oslavu čehokoli vždy připraveny dvě žerdě pro prapory,“ řekl pro PL politolog  Zdeněk Zbořil.

Čechy dlouho nemohl v "boží dlani" české kotliny a moravského úvalu nikdo porazit, jen oni sami sebe, jak tragicky předvedli v bitvě u Lipan. Od té doby to s nimi jde "od desíti k pěti" a místní "elity" se s mučivou pravidelností podbízejí odcházející velmoci jako protektorovi. Zdecimovaný národ k tomu dlouho mlčel a věnoval se vynalézání různých způsobů jak pohodlněji přežít.

Rakousko, Francie, Německo, Sovětský svaz, Spojené státy, vždy sázka na "mrtvého koně". "Neodvrhneme-li svou malost, na mrzké živoření a hnusné doživoření jen otevírá se mu vyhlídka. Politicky – bezmoc a faktické otroctví pod velmocemi; hospodářsky v nejlepším případě snesitelná existence. Ale snesitelná existence je nesnesitelný pojem; všemu vyššímu je pouhá snesitelnost nesnesitelnou. Vše, co vyšší, chřadne v nízkých poměrech a kazí se, hnije zaživa a dohnije. A jen to je ´vyšší´, co chce nejvyšší; kdo nejvyšší nechce, je červ.

Čech má v sobě látku k výši, nevědomě chce se stát prvým mezi národy: a v zadních řadách zůstane vždy, i kdyby napnul síly co nejvíce. A právě element vysokosti, ještě více než nečetnost a špatná situace, způsobí, že v nízkém materiálním shonu nedosáhne Čech toho, čeho by bez něj při svých talentech dosáhnout mohl. Vyšší vlastnosti Čecha nejenže učiní mu nemožným spokojit se s materiální malostí, ale budou činit ji ještě menší a stále žebráčtější a nesnesitelnější a hnilobnější a absurdnější. Svůdně kyne mu smrt z malomocenství, psychologicky neodvratná, — nebude-li nastoupena jedna jediná, zcela nová cesta," uvedl filosof Ladislav Klíma.

"Kde není Čech vysoký, stává se nezbytně tím nejnižším. Hoří, nebo hnije. Není proň střední cesty. Není proň volby. Vznešenost nebo zánik: tak tomu chce tajemství jeho osudu, – tak tomu chce osud všeho vznešeného.

Jediný úkol českého národa: uzřít plamen svůj v sobě, afirmovat jej, vědomě pěstovat a rozdmýchávat ve strašlivý, trvalý požár, proti němuž jednou bude husitismus explozí parního kotle proti erupci vulkánu –," vyzývá závěrem svého Provolání k národu Klíma.

Odcházející americký velvyslanec, právník a milovník historie Norman Eisen to dobře pochopil. Ví, že bez husitství by nebylo protestanství a tedy ani Spojených států, ví, že dolar Spojené státy jen sprostě ukradly Čechům, kteří produkovali nešizenou a proto oblíbenou minci tolar, mimochodem soukromě. Ví, že zde leží zásoby kovu mnohem, mnohem vzácnějšího a pro lidstvo potřebnějšího, než stříbro z něhož byl dlouhá léta poctivě ražen.

Ví, že "globální politické probuzení", jak se ho obává a varuje před ním poradce jeho "šéfa nejvyššího" Zbigniew Brzezinski, se rychle blíží a ohnisko má v Praze, magickém místě na sedmi vrších, z nichž Petřín je zasvěcen lásce a "knížeti básníků" Karlu Hynku Máchovi.  To vše ví a neodolal "pábení", proto byl odvolán a proto nastoupí chladný šachista na jeho místo "místodržícího".

Češi však už "uzřeli plamen v sobě" a globální "erupce vulkánu" se nedá zastavit. Neodolatelný, nepřiblížitelný furoris husitici – produkt aktivního, příkrého, agresivního, k ranám stále hotového, v ranách se stále nutně vyvíjejícího českého naturelu. Praha bude opět hlavním městě Evropy a světa, jak ustanovil na věky věků císař Karel. Vznešení synové boha Dia a unesené krétské princezny znají svůj osud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Milan Rokytka - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…