Mirko Raduševič: Erdogan s Chomskym po sobě „střílí“

19.01.2016 17:38

Více než tisíc akademických pracovníků z tureckých univerzit a další z celého světa odsoudili turecké útoky na kurdská města a obce a vyzvali k mírovým rozhovorům mezi tureckým státem a Kurdskou dělnickou stranou (PKK). Mezi 355 zahraničními akademiky je mimo jiné podepsaný Noam Chomsky.

Mirko Raduševič: Erdogan s Chomskym po sobě „střílí“
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

V prohlášení se píše o tom, že akademici nechtějí mlčky přihlížet tomu, co turecká administrativa provádí v městech a o obcích v kurdských provinciích, kde nechává vyhladovět obyvatele, a to za použití zákazu vycházení, který zde trvá již několik týdnů. „Nechceme být součástí kriminální činnosti,“ píší akademici a dále uvádí, že jde o plánovaný masakr, který je v rozporu s tureckými zákony a akce jsou v rozporu s mezinárodním právem. Podepsaní zároveň žádají, aby do kurdských regionů měli přístup nezávislí mezinárodní pozorovatelé, kteří by monitorovali zdejší dění. „Požadujeme, aby vláda připravila podmínky k jednání a vytvořila plán, který povede k trvalému míru a do podmínek zahrnula rovněž požadavky kurdského politického hnutí,“ píše se v prohlášení.

Prohlášení čtěte ZDE

Erdogan: Signatáři nejsou osvícenci

Na prohlášení akademiků reagoval turecký prezident Recep Erdogan a označil je za zrádce Turecka a vyzval jednoho z předních zahraničních signatářů prohlášení Noama Chomského, aby osobně se přijel přesvědčit o situaci v Turecku: „Nechť náš velvyslanec v USA pozve Chomského, ať se přijede podívat do tohoto regionu… Jsme připravení intelektuálům předvést, co se na jihovýchodě naší země děje. Na vlastní oči by se měli přesvědčit, zda problém násilí je na straně státu nebo se jedná o porušování našich občanských práv a svobod ze strany teroristických organizací.“ Erdogan dále napadl signatáře, že nejsou žádnými osvícenci, naopak jsou tmáři a nejsou ani intelektuály. „Váš podpis na cáru papíru nic neznamená. Přijeďte do Turecka, uvidíte tuto zemi na vlastní oči nikoliv prostřednictvím páté koleny a uzříte zaručeně pravdivou skutečnost“ prohlásil Erdogan a k tomu měl dodat, že buď intelektuálové jsou na straně turecké vlády nebo teroristů.

Po Erdoganově kritice intelektuálů se ozval Noam Chomsky a zaslal redakci britského deníku The Guardian mail, ve kterém píše, že pokud by měl odjet do Turecka tak se stane nikoliv na pozvání Erdogana, ale vyhoví četným pozváním odvážných tureckých disidentů, včetně Kurdů, kteří jsou léta utlačováni. Chomsky zároveň obvinil Erdogana, že je pokrytec a má pro terorismus dvojí metr. Dále napsal: „Erdogan obvinil ISIS z teroristického útoku v Istanbulu, ale on této organizaci různými způsoby pomáhá a také podporuje Frontu al-Nusrá. Naopak kritizuje ty, kteří odsuzují útoky proti Kurdům, kteří jsou hlavní silou ve válce proti ISIS jak v Iráku, tak v Sýrii. K tomu snad není potřeba další komentář.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…