Mirko Raduševič: Horst Seehofer do Moskvy. Putin podněcuje německé radikály

01.02.2016 20:00

Bavorský premiér a předseda Křesťansko-sociální unie (CSU) Horst Seehofer (na snímku), který proslul ostrou kritikou politiky přijímání běženců kancléřky Angely Maerkelové, odjíždí do Moskvy na jednání s Vladimirem Putinem. Cesta se má uskutečnit 4.února.

Mirko Raduševič: Horst Seehofer do Moskvy. Putin podněcuje německé radikály
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Svoji cestu obhajoval v rozhovoru v německé televizi ZDF, ve kterém mimo jiné prohlásil, že v zájmu Německa je zrušit sankce vůči Rusku. K tomuto tématu dále uvedl: „V našem zájmu je dosažení dohod z Minsku, a to jak z ruské tak i z ukrajinské strany. Následně lze počítat s tím, že sankce vůči Rusku mohou být postupně nebo dokonce úplně zrušeny.“ Dodal, že zodpovědnost federální vlády by měla vést ke zrušení sankcí. Cesta Horsta Seehofera do Moskvy byla dojednána a schvalena německým ministrem zahraničních věcí Frankem-Walterem Steinmeierem a bavorský premiér odmítl kritiku, že by Německo mělo s Ruskem vést dvojí – paralelní politiku. Mluvil však především za Bavorsko s tím, že tato spolková země má velice dobré, především hospodářské vztahy s Ruskem a zejména s Moskvou. „Máme v současnosti řadu problémů, které bez účasti Ruska nelze řešit,“ podotknul v rozhovoru bavorský premiér.

Seehoferova cesta do Moskvy má v Německu četné kritiky (upozorňuje na to agentura Reuters ), kteří proti Putinovi vytahují kdejaký detail včetně údajné spolupráce s německými ultrapravicovými silami. Roderich Kiesewetter, který je mluvčím zahraničního výboru parlamentu za CDU pro deník Welt am Sonntag uvedl, že Seehofer by měl varovat Rusy, aby přestali s falšováním tzv. „hybridních“ informací a tajným financováním radikálních pravicových aktivistů. „Sociální média jsou systematicky používána Kremlem k šíření levné propagandy,“ uvedl k hybridním informacím rovněž v tomto deníku pro změnu historik Hubertus Knabe, ředitel berlínského památníku Hohenschönhausen a vyzval k lepšímu monitorování vlivu pokusů Ruska na ovlivňování německé politiky.

Jsou zde další kritiky. Za SPD se rozčiloval Niels Annen, že zahraniční politika se tvoří v Berlíně a nikoliv v Mnichově a Juergen Trittin ze strany Zelených pichlavě poznamenal, že Horst Seehofer má v Moskvě spřízněnou duši. „Jeden organizuje odpor vůči humánní politice k utečencům mezi konzervativci a druhý pro změnu využívá propagandy mezi německými Rusy, aby je zmobilizoval k demonstracím před utečeneckými tábory,“ tvrdí Juergen Trittin rovněž ve Welt am Sonntag . Tento deník upozorňuje, že německé výzvědné služby jsou velice znepokojené touto skutečností a mluví se o tom, že přes Rusy mohou nekontrolovaně infiltrovat do Německa ruští zpravodajci. Pro což mají údajně nepřímé důkazy.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …