Miroslav Bobek: Zoo Praha - Jdeme dál

10.06.2013 18:35

Zoo Praha čelila po jedenácti letech další katastrofální povodni. Naštěstí jsme byli velmi dobře připraveni a neváhali jsme, takže se nám úspěšně podařilo evakuovat zvířata i majetek.

Miroslav Bobek: Zoo Praha - Jdeme dál
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zaplavená Zoo Praha

Ztratili jsme pouze dvě čejky a několik dalších jedinců drobných druhů. Ze spodní zaplavované části zoo jsme odvezli veškeré cennější vybavení, dokonce včetně tabulek od expozic.

Nevěřil bych, že je vůbec možné tak velký a náročný úkol v tak krátkém čase a za tak složitých podmínek zvládnout. Proto chci poděkovat především zaměstnancům a spolupracovníkům Zoo Praha, kteří to dokázali. Shromáždili se v zoo už během nedělního dopoledne a dřeli pak do úmoru. Jsem na ně nesmírně hrdý – a ze všeho nejvíc bych jim přál, aby nic podobného už nemuseli absolvovat.

Povodeň nás vrhla o řadu let zpátky a na tom bohužel nic nemění skutečnost, že se škody ukazují menší, než jsme se zpočátku – kdy jsme vycházeli ze zkušenosti roku 2002 – domnívali. Výška vodního sloupce naštěstí tentokrát nedosáhla takové úrovně jako v roce 2002 a spodní část zoo zůstala zaplavena po kratší dobu. Především jí však voda neproudila takovou rychlostí a silou jako před jedenácti lety, „jenom“ ji zaplavila.

Nyní probíhá odstraňování škod, na němž se spolu s hasiči a s našimi pracovníky podílejí i dobrovolníci. Přihlásilo se nám jich přes deset tisíc a další tisíce lidí a desítky společností nám zasílají finanční příspěvky nebo přivážejí nářadí a materiál. Děkujeme!

Že nás po povodňové vlně zaplavila takováto vlna solidarity, je pro nás ohromným povzbuzením. Nezapomeňte však, prosím, že pomoc a podporu budeme potřebovat i po opadnutí velké vody. Budeme rádi, když se budete účastnit charitativních akcí nebo když přispějete na naše povodňové konto 3070207/0100. Podpoříte nás však také tím, že navštívíte naši zoo – třeba i s přáteli a známými.

Ohromné čerpadlo o výkonu 1500 l/s už ze spodní části zoo odsálo většinu vody. Gorily však stále jsou a ještě nějakou dobu zůstanou v povodňové věži svého pavilonu. Ze všech sil se snažíme, aby byl zprovozněn v co nejkratší době a gorily mohly zůstat v Praze. Je však zřejmé, že pro příště už nelze riskovat. Musíme učinit stejné rozhodnutí, jaké bylo po povodni 2002 učiněno v případě slonů a hrochů: Máme-li v Zoo Praha chovat gorily, musí to být v místech, kde je v žádném případě nemůže ohrozit další povodeň.

Díky pochopení, které projevil náš zřizovatel, již vybíráme místo pro tento nový pavilon goril. Chtěli bychom ho postavit i díky Vašim příspěvkům. Jeho vybudování by však nemělo být jediným poučením z letošní povodně. Požádali jsme, aby byly prověřeny možnosti lepší protipovodňové ochrany Zoo Praha. Dosud je chráněna pouze před tzv. dvacetiletou vodou. Chápeme, že v jistém okamžiku je třeba spodní část zoo obětovat, aby se nezvýšilo ohrožení centra Prahy či sídel níže po toku Vltavy; neradi bychom však byli znovu a znovu obětováváni příliš brzo nebo dokonce zbytečně.

Nyní je před námi obnova spodní části areálu. Budeme muset provést úpravy vybraných staveb a přehodnotit užití některých prvků, ale základní koncepce je jasná: Budou zde lehké malé stavby, dále stavby, přes které se voda přelije, aniž by je významněji poškodila, anebo stavby dimenzované výrazně nad úroveň vody z roku 2002 (což se fakticky týká pouze přestavby Pavilonu velkých savců, která teď není na pořadu dne).

Než znovu zprovozníme spodní část zoo, potrvá ještě několik týdnů. Zoo Praha jako taková je však znovu otevřena již od středy. Nabízí k prohlídce desítky expozic v celé horní části areálu, včetně nového Údolí slonů anebo Indonéské džungle. A třebaže se na naši podporu chystá koncert nazvaný Zvedáme hlavu, troufám si tvrdit, že jsme ji nikdy nesklonili.

Jdeme dál! S Vámi a díky Vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…