Miroslav Josef Bezecný: Dopravní stavby

29.05.2022 14:57 | Komentář

Byly vyprojektovány skvělé dopravní stavby. Dálnice D1. Když byla uvedena do provozu, zařadili jste na začátku pětku, a profrčeli jste ji na jeden zátah.

Miroslav Josef Bezecný: Dopravní stavby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Pak ovšem nastoupili další projektanti. Prý aby se zkvalitnila doprava ještě více. Odbočky, přípojky, odbočky, přípojky... a nakonec ještě i semafory. A už jsou dopravní zácpy. Nebo Jižní spojka. To samé. Přivaděč do Jinonic. A tak bychom mohli pokračovat v hodnocení, nakolik se doprava zrychlila a zkvalitnila, nebo nakolik se původní projekty zkazily nesprávnými zásahy.

Za "strašlivé totality" byly na osobní automobily pořadníky, čekalo se i několik let. Pak se také stály fronty. Proč to ale bylo? Nemusím pamětníkům připomínat, že na odstavných parkovištích mladoboleslavské Škodovky byly stovky nových automobilů, které se nesměly prodat. Proč? Byla to šikana? Ne! Tím se právě reguloval počet vozidel na silnicích, aby nedocházelo k zbytečným zácpám. Z toho důvodu byl také omezen a regulován dovoz vozidel ze zahraničí.

Je potřeba psát o tom, jak byla do roku 1989 perfektně propracovaná nákladní doprava po železnici? Ale nákladová nádraží byla na lukrativních pozemcích v centrech měst. A tak se nákladní doprava musela přesunout na silnice. Co to způsobilo, nemusím uvádět.

Zapomenuté dopravní projekty. Měl jsem, jako jediný novinář, povolení od projektantů publikovat o jejich projektech. Byly to zajímavé věci, některé se ale nakonec nikdy nerealizovaly. Proč? Údajně na to nebyly peníze, a pak také jejich tvůrci upadli v nemilost vrchnosti. A také se jejich kanceláře "privatizovaly", protože byly na lukrativních místech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…