Miroslav Josef Bezecný: Kolaps kontrolního systému v Čechách

06.05.2022 11:38 | Komentář

Před rokem 1989 byl na každém Národním výboru (na radnici) pracovník, který byl pověřen kontrolou obchodní činnosti v dané oblasti. Měl rozsáhlé pravomoci - přikázat okamžité vyřazení vadného zboží z prodeje, kontrolu zdravotních průkazů personálu v potravinách, okamžité uzavření prodejny při zjištění závažných nedostatků, atd. atd. A také individuální povolování stánkového prodeje a povinnou kontrolu. Ale především měl pravomoc k vyřizování reklamací zboží.

Miroslav Josef Bezecný: Kolaps kontrolního systému v Čechách
Foto: Roman Dobusch
Popisek: Farmářský trh, ilustrační foto

Dnes vám prodávající s úsměvem řekne: "Tak nás dejte k soudu". Kolik lidí má peníze na soudy s nadnárodními obchodními řetězci? Byl také úřadujícím tajemníkem Komise obchodu a Spotřebitelské rady MNV. To byla dvě dobrovolná sdružení lidí, kteří, na základě plánu, prováděli periodickou kontrolu v obchodech. Také úzce spolupracovali s "Čojkou", která si je i "půjčovala" na kontrolní činnost i do jiných krajů, protože její pracovníci měli "provařené ksichty". Na okresních a krajských národních výborech to byly již celé odbory, které řídily obchod. "Čojka" také úkolovala komise obchodu a spotřebitelské rady. Jednou nám zaslala požadavek, abychom kontrolovali, kolik druhů pečiva je v restauracích půl hodiny před zavírací dobou. Ještě s jedním kolegou (příkaz byl vždy chodit po dvojicích, aby se předešlo případným problémům) jsme skončili na kontrole v jedné typické socialistické nádražní špeluňce. Hostinský nám řekl rovnou, že žádné pečivo již nemá, protože nechce, aby mu neprodané do druhého dne ztvrdlo. Tak jsme prohlásili: "Končíme kontrolu". a dali jsme si pár piv, teď již jako normální hosté. Upozorňuji, že jsme si všechno platili, a ne jako někteří pracovníci nejmenovaného ředitelství RaJ (Restaurace a jídelny), kteří tvrdě požadovali v Savarinu v Praze jídlo a pití zadarmo. 

Hostinský měl ve vitríně sušenky. Tenkrát bylo na každém obalu napsáno "Trvanlivé pečivo". A tak povídám: "Pečivo, "Čojka" nenapsala jaký druh to má být". A napočítal jsem 42 druhů pečiva půl hodiny před zavírací dobou. Jen tak z legrace jsem to napsal do hlášení, a poslal "Čojce". Do dnes se nikdo neozval. Bylo to napsáno na předepsaném tiskopise, vyplněné správné řádky. A tak si to zřejmě snaživý úředník založil do příslušného šanonu, a měl vykázanou perfektní činnost. Nedávno jsem napsal "Čojce", že v jenom supermarketu mají stabilně nahnilé ovoce a zeleninu - ovšem za současné strašlivé ceny. A chléb ani rohlíky nemají čerstvé, i když se pyšní údajnou vlastní pekárnou. Také jsem je informoval, že v tomto supermarketu mě chtěli již dvakrát okrást. Jednou o 450,- korun a podruhé o 500,- korun. A nabídl jsem jim externí spolupráci. Neudělali nic. A že prý externisty nepotřebují. Najednou!? A před měsícem mě v tom samém supermarketu opět chtěli okrást - tentokrát o 200,- Kč. Tentokrát se alespoň omluvili (že prý se spletli), a ne jako v předešlých případech, kdy jen prohlásili, že je to tím, že měnili klávesnici na pokladně. Mně to ale připadá, že je to cílené okrádání seniorů.

V druhém případě mi totiž dokonce pracovník supermarketu přikázal, ke které pokladně musím jít. Pokladní z toho přece nic nemá, protože je to zaregistrováno pokladnou - jde to tedy "do kapsy" supermarketu. Kolik lidí si kontroluje účtenky? A pak senioři brečí - to už se zase zdražilo. Jiná kapitola jsou kontroly v tržnicích. Když kontrola zjistí padělané zboží na stánku, prodávající uteče. A nikdo údajně neví, čí stánek to je. To je ale naprosto nepřípustné. Přece majitel nebo pronajímatel musí vést účetnictví. A proto musí mít zaznamenáno, komu stánek pronajal, a kolik a od koho přijal peněz. Nezdá se vám, že to "trochu" zapáchá? Já bych řekl, že to dokonce smrdí.

Miroslav Josef Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…