Miroslav Josef Bezecný: Zanikne sport na celém světě?

04.04.2023 15:07 | Glosa

Nedávno jsem četl, že stát, který se chová jako válečný zločinec, by se prý neměl zúčastnit nejen olympijských her, ale neměl by se účastnit jakýchkoliv klání nejen na světových úrovních, ale i regionálních. To by ale vedlo k absolutnímu zániku sportu na celé planetě.

Miroslav Josef Bezecný: Zanikne sport na celém světě?
Foto: pixabay.com
Popisek: Olympijské hry - ilustrační foto

Stačí, když jen okrajově nahlédneme do světových dějin. Který stát nikdy nenapadnul jiný, kdo neraboval, neznásilňoval a nevraždil? Tím nemyslím jen agresory a zločince USA. A tak snad jediní, kdo by směl ještě sportovat, by byli Eskymáci, i když jejich dějiny neznáme. Proti nim by se zase mohli postavit vegetariáni a ochránci přírody - "vraždí" přece tuleně a roztomilé lední medvídky.

Je potřeba razantně oddělit sport od politiky. Kdo to nechápe, ať jde hrát kuličky, nebo tluče špačka. Státní a národní uvědomění je hezká věc, ale proč musíme na befel zcela náhodně zvolených aparátčíků nenávidět toho, koho jim nařídili jejich šéfové?! Stále se zakládají nová ministerstva, úřady a komise. Proč také nezaložit "Ministerstvo pro vyhazování neposlušných sportovců"? Tím by se  válce chtivé ministryni uvolnily ruce pro organizování české národní obrany na Ukrajině. Olympijské hry jsou (nebo by alespoň měly být) svátkem míru.

Proto byly také pořádány. Kam se poděla původní myšlenka? Alespoň po dobu konání olympijských her by měl být, pod dohledem OSN, mezi znepřátelenými stranami dohodnut klid zbraní. A má to být právě i Olympijský výbor, který by měl o to usilovat. Zatím to ale vypadá, že se slavní "sportovci", i když jsou, v podstatě, také z agresorských států, pod zástěrkou politiky a humanity, snaží odrovnat konkurenci sportovců z jiných států, kteří jsou jednoznačně lepší než oni. Pokud ale nebudou sportovci usilovat o mír a porozumění mezi národy, pak je samotná novodobá olympijská myšlenka jen utopie a šaškárna, propagovaná jen proto, aby se napakovali kšeftmani.

Miroslav Josef Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …