Miroslav Kňažko: Všude samá ropa

04.08.2014 11:40

Komentář k vývoji cen ropy Brent - 1M futures v týdnu od 27. 7. do 1. 8. 2014

Miroslav Kňažko: Všude samá ropa
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Signálů, že s hladem po ropě nebude všecko v pořádku, bylo už v uplynulých týdnech několik. Až v tom minulém však převzala slabá poptávka tržní opratě pevně do rukou. Cenu tak poslala nekompromisně směrem dolů.

Až do středy se přitom zdálo, že předchozí klid na trhu, symbolizovaný úzkým cenovým pásmem 107-108 USD za barel, bude obchodníkům dělat společnost i nadále. Ještě v úterý Brent za vydatného přispění připravované další vlny ekonomických sankcí pookřál, aby uzavíral na 107,72 USD za barel. To byl ovšem zřejmě jen poslední pokus odvrátit nezvratné.

V té době už totiž doslova ze všech stran prosakovaly zprávy z trhu s fyzickými dodávkami, jak se v západní Africe i Severním moři hromadí milióny barelů neprodané ropy.

Najít pro ně kupce, a to při aktuální slabé poptávce ze strany rafinerií (padající s nízkými rafinérskými maržemi a slabou poptávkou po palivech), není vůbec jednoduché. A tak přicházejí na řadu výrazné slevy, nejednou převyšující 1,5 USD za barel.

A aby toho nebylo málo, požár ve velké americké rafinérii Coffeyville v Kansasu, který ji zřejmě na několik týdnů paralyzoval, zintenzívnil obavy z nadměrné nabídky i na opačné straně Atlantiku.

Vůči těmto faktorům nemohl být Brent imunní. Za dva dny ztratil 1,72 USD a ve čtvrtek uzavíral na 106,02 USD za barel.

Kde se nastoupený pokles zastaví, ukáže zřejmě tento týden. Nicméně po prolomení podpůrné úrovně 105,93 USD a při absenci výraznějšího prorůstového faktoru není vyloučený ani postupný sestup na výrazně nižší úrovně.

Miroslav Kňažko, Senior Research Analyst, Sberbank Europe AG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla