Miroslav Kulhavý: Jaký je finanční propad ukrajinských miliardářů z titulu pomoci své zemi?

12.09.2022 21:37 | Komentář

Dnes už je více než zřejmé, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj není ve svém úřadě jako kůl v plotě; vedle svých soukmenovců a poradců by se v blízkosti trůnu určitě našel americký našeptávač, který už od roku 2014 „pomáhal“ Ukrajině se dopracovat na významného uživatele produktů zbrojního průmyslu.

Miroslav Kulhavý: Jaký je finanční propad ukrajinských miliardářů z titulu pomoci své zemi?
Foto: ZLATO.CZ
Popisek: Zlato, ilustrační foto

Nevím, kdo Zelenskému píše jeho televizní projevy (evidentně je čte); možná je to vlastní tvorba po předchozích konzultacích. Důležité je to jen z jednoho důvodu: Mnohdy tón a i kritická slova směrem do Evropy vyznívají nepřirozeně od někoho, kdo je trvale obdarováván nejen hmotně, ale i finančně. Co víc, někdy se ty prosby nenápadně přetavily ve snahu dirigovat celou Evropu.

A jsme u zajímavé otázky: Jak se ti výrazně lépe situovaní Ukrajinci finančně podílejí na pomoci své válčící zemi? Je jistě lhostejno, zda jsou doma, nebo jako řada ukrajinských miliardářů různě po světě. Dozvěděli jsme se, že i sám prezident má koupené nějaké nemovitosti v Itálii (kde m.j. nepovolil nouzově ubytovat migranty) + tučné konto, ale že by sám ze svého věnoval nějakou významnou částku své zemi (o tom by se jistě s velkým oslavným komentářem psalo), asi zatím NE.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Od ukrajinských politiků, neřkuli od zbohatlíků se jistě odpovědí nedočkáme. Jstě, proč by upozorňovali na do nebes volající drzost, kdy prezident Zelenskyj ve svých žádostech oslovuje celou Evropu a někdy si i dovolí kritizovat malou podporu. Třeba se mýlím, ale o těch ukrajinských miliardách, rozsetých různě po světě, nepadlo ani slovo.

Poslední dny jsme svědky velkého úsilí ukrajinské armády, které je korunováno úspěchy ve vytlačování ruských sil ze zabraného území. Pokud by tento jev měl být pobídkou k ještě větší pomoci formou dodávek zbraní s vizí úplné porážky ruské armády, tak jak se již ozývají především protiruská fanatická média, je nutné upozornit, že Rusko použilo v konfliktu (odhadem zasvěcených) méně než polovinu možných invazivních sil. Protiofenzíva, kterou lze očekávat v čase do deseti dnů +, může být doprovázena vyděračskou jadernou hrozbou. Jiná bude skutečnost, že při protiofenzívě půjde již o „osahané“ území.

Jednostranná iniciativa francouzského prezidenta Macrona formou výzvy k Putinovi, aby zastavil boje, není reálná, když nesměřuje v stejném čase rovněž na protistranu; oslovení ukrajinské strany jen v souvislosti se Záporožskou jadernou elektrárnou je málo.

Ano, ušetřit další tisíce mrtvých civilistů, o vojácích ani nemluvě, je určitě jako cíl na 1. místě chtěného dalšího případného vývoje. Je přímo trestuhodné, že není od všech zainteresovaných států slyšet podobnou výzvu, jakou vyjádřil prezident Macron, ale samozřejmě směřovanou k oběma aktérům. Od těch jestřábů za mořem to neočekávám, ale zvláště EU (pane Fialo!) by se jako největší evropský soused měla angažovat k cílenému míru. Vedle uchránění lidských životů není zanedbatelná ani úspora finanční, potažmo také materiálová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty