Miroslav Kulhavý: Rychetský se jako školák vymlouvá na soudce–zpravodaje

08.02.2021 21:04

V poslední době lze zaznamenat výroky pana Rychetského směřující do kotle politické rivality, což ústavnímu soudci, natož předsedovi, jistě nepřísluší. Nejpikantnější – hodno kresleného seriálu – je skutečnost, jak současný Rychetský dupe po hlavě ministra Rychetského a ještě po něm hází protiústavní zvratky.

Miroslav Kulhavý: Rychetský se jako školák vymlouvá na soudce–zpravodaje
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Přípravka pana Rychetského na vrcholný soudcovský post byla jak politická, tak i právnická: krátce člen KSČ, různé právnické posty za komunistů, v lednu1990 jmenován generálním prokurátorem, v červnu místopředseda vlády, 1992 advokátní praxe, 1996 senátorem a od r. 2003 předseda ÚS. Kariéra jako hrom! Při začátku 2. funkčního období se dušoval, že nejdéle 2017 skončí, ale asi aktuální politická situace tento termín smazala, viz. třeba jeho kritika T. Okamury za jeho údajně rasistické a neonacistické názory. Samozřejmě je snadnější jen pokrytecky nálepkovat a k otázkám, kterými se Okamura zabývá, se nevyjadřovat.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

Z uvedeného je zřejmé, že p. Rychetský nespadl v letošním roce z Měsíce a jeho právní vědomí mu jistě signalizovalo, že ve volebním zákonu instaluje protiústavní prvky. Z výkladu nezávislých právníků může laik dovodit, že ÚS zrušil to, co dávalo předpoklad snadnějšího sestavování vlády bez případné potřeby stvořit vládní většinu ze tří, čtyř a více stran.

Proto je na místě otázka, zda ten, kdo jako perfektní znalec Ústavy ČR  Ú M Y S L N Ě  tuto porušil a dle současného nálezu ÚS vložil do zákona protiústavní prvky, by neměl dát svůj post k dispozici se sebekritikou, že se předsedou ÚS neměl vůbec stát. Pokud dotyčnému zbyl alespoň kousek svědomí, tak už příští týden se bude kát – možná s případným omluvným vysvětlením, že tehdejší aktuální politika byla účelově povýšena nad Ústavu.

Nejsem naivka, omluva se na 99,99 % konat nebude, ego to nedovolí, ale nebude od věci se právnímu chameleonovi do r. 2023 pravidelně věnovat, tedy než mu skončí pověření ústavním soudcem. Současně by se nemělo zapomínat na iniciátory této frašky, tedy na senátory a na jejich polit. příslušnost – až budou řvát, že chtějí navýšit pro volební koalice pětiprocentní  hranici pro vstup do sněmovny – je potřeba jim stále připomínat jejich podání k ÚS.

Jestli je funkce předsedy ÚS k něčemu nejvíce dobrá, pak je to přiměřený (termínový) dohled nad soudcem - zpravodajem. Volební zákon, který ovlivňuje celkový chod státu, měl mít zvýšený dohled, ale 3,5 roku koncipování rozhodnutí je jen ukázkou chrápání a nebo co hůře, záměrným pokusem ovlivnit sněmovní volby 2021.

Shrnuto a zjednodušeno: Pane Rychetský, podejte demisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla