Miroslav Macek: Najednou jsme zřejmě veliká země

03.02.2020 8:39

Pondělní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Najednou jsme zřejmě veliká země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

V době, kdy byl Jan Stráský ministrem dopravy, jsem se nachomýtl k jedné odborné debatě o železničním koridoru a pravil jsem, že máme štěstí, že můžeme přeskočit jednu etapu rozvoje, kterou prošel Západ a ihned začít stavět páteřní vysokorychlostní trať. Tehdejší odborníci se mi vysmáli, že vzhledem k velikosti naší republiky by se takový vlak ani nerozjel a hned by musel začít brzdit, takže koridory s maximální rychlostí 160 km v hodině jsou akorát.
Dnes čtu, že letos stát vydá 250 milionů na projekci vysokorychlostních tratí a v příštích třiceti letech si jejich stavba vyžádá 600 miliard korun.
To je více než kuriózní, najednou jsme zřejmě veliká země, kde dlouhatánská plánovaná páteřní trať Praha - Brno - Ostrava dá desetiletí práce a bude stát stovky miliard korun. Nebude už ale za těch 30 let zase nemoderní? Co říkáte, soudruzi odborníci?

***

Mark Zuckernerg slíbil, že facebook omezí svoji nadměrnou cenzuru za vyjadřování názoru. Tolik zpráva. Z ní jednak vyplývá, že doposud tak činil, na druhé straně je ovšem svoboda vyjádřit svůj názor jako každá svoboda nedělitelná. Buďto prostě je nebo není. Takže žádný důvod k radosti.

***

Alexander Mosio na Facebooku:
Byl jsem nucen koupit dálniční známku. A to přesto, že u nás není žádná silnice, která by snesla toto označení. Tato represe nese všechny znaky neoprávněného prospěchu a zvůle státních orgánů.

***

Vřele doporučuji! Projev Nigela Farage na rozloučenou s Evropským parlamentem a EU (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…