Miroslav Macek: Premiér Fiala konečně prozřel?

27.02.2023 9:01 | Glosa

Pondělní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Premiér Fiala konečně prozřel?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Premiér Fiala konečně prozřel a přestane podporovat americkou proxy válku s Ruskem na Ukrajině, kdejaké zbytné a zbytečné neziskovky, zruší desítky zbytečných úřadů a institucí, propustí tisíce a tisíce zbytečných úředníků, odstoupí od Green Dealu, atd., atd.
Protože jak jinak si lze vysvětlit jeho slova, že nemůžeme žít na dluh?

***

Církevní restituce, na rozdíl od důchodů, se ovšem zvednou o celou inflaci, neboť takovou smlouvu podepsala Nečasova vláda. Se změnou by musely souhlasit obě strany. Jak myslíte, že to dopadne?

***

Náčelník generálního štábu generálmajor Karel Řehka v rozhovoru s Reflexem:
„Společnost podlehla falešnému pocitu bezpečí a neuvěřila, jak je důležité věnovat obraně náležité úsilí.“
Tak, tak, pořádně zbrojit jako ve druhé polovině třicátých let minulého století: nový energický armádní generál Ludvík Krejčí měl pevnou představu o rekonstrukci armády - pohraniční opevnění, letectvo, rychlé divize, přezbrojení, nové úkoly rozhlasu, kádrové změny, miliardové investice…
A jak se nám to vyplatilo!
Že je dnes jiná doba, kdy velmoci nehledí jen na své vlastní zájmy? Pche!

***

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí

„Je těžké mluvit o zavedení cenzury a nevědět, jak ji vymáhat. To musí vymyslet právníci. Já bych prozatím úzce vymezil věci, které není možné publikovat a šířit. Ale musíme to dosáhnout opatřeními, která nevyvolají nepokoje, nesvrhnou vládu a nevyvolají nové volby. Protože z nich vzešlá vláda by ta opatření ihned zrušila,“ zakončil rozhovor s J. X. Doležalem Miloš Čermák.
Dodávám:
Já bych zase mohl prozatím vymezit jiné věci, které není možné publikovat a šířit? A pan Vopička taky? A další a další občané? Kdo ten seznam udělá? Vláda? Té voliči k ničemu takovému mandát nedali nebo to snad měly vládní strany ve volebních programech? Byli by s takovým programem dnešní poslanci zvoleni? Jistě ne, takže logicky nemají mandát o něčem takovém rozhodnout. Nebo snad nevolené pražské „elity“, které se nikdy nemýlí? Flégr? Doležal s Čermákem? Jourová?

***

To je ale nehoráznost, no uznejte! Představte si, že ve Velké Británii někteří ukrajinští uprchlíci byli nuceni pracovat zdarma pro pronajímatele bytů, aby tak kompenzovali jejich náklady na hrazenou cestu do Británie a bydlení zdarma! Moderní otroctví to nazval tamní Červený kříž, jako by nebylo právem žít na úkor někoho jiného!

***

Dokonce i během války některé lidi neopouští smysl pro humor:
Mluvčí Bílého domu prohlásil, že Bidenova cesta do Kyjeva je historická a odvážná. Ve městě dokonce zněly i sirény, když byl prezident na zemi.

***

Na každé výročí se dá hledět různě:
Uplynul rok od doby, kdy během jediného dne přestala existovat smrtící pandemie a mainstream a spousta občanů začala vyznávat nehynoucí lásku jedné z nejzkorumpovanějších zemí světa, která už osm let utlačovala a vyvražďovala část svých občanů na jihovýchodě země.

***

Čtenářka glos P. K. mi poslala úryvek článku z Týden.cz s komentářem:
"Beneš se 25. února 1948 nechal Gottwaldem přesvědčit, aby vládu pouze rekonstruoval podle návrhu komunistů, kteří v novém kabinetu chtěli získat převahu. Bylo to protiústavní řešení, ovšem za přispění nerozhodných demokratů. Ti už od jara 1945 ustupovali KSČ a postupně přicházeli o vliv v armádě, policii i v nezávislém soudnictví. Opozici chyběla jednota a třeba syn prvního československého prezidenta Jan Masaryk demisi nepodal a seděl i v Gottwaldově poúnorové vládě. Stejně tak významný sociálnědemokratický politik Bohumil Laušman, jenž se stal dokonce místopředsedou poúnorového kabinetu. "Prokázali jsme před celým světem hluboký a upřímný demokratismus našeho státu," prohlásil po složení slibu této vlády její předseda Klement Gottwald. Nebyl daleko od pravdy, dokonale využil selhání svých nepřátel. A také moc nad ozbrojenými Lidovými milicemi a policií, která rozehnala spontánní studentské demonstrace. Nikdo jiný se na protesty v ulicích nezmohl. "Chcete vést státní věci novými cestami a novou formou demokracie. Přál bych vám, národu i státu, aby to byla cesta šťastná pro všechny," popřál nové vládě prezident Beneš.
V sobotu 28. února 1948 se Gottwald zúčastnil sjezdu rolníků v Praze a skutečně dosud mluvil jako nejzarytější demokrat. "Kdo bude strašit s kolchozy, patří k rozvratníkům a záškodníkům," dušoval se před soukromými rolníky. Netrvalo ani rok, a parlament přijal zákon o jednotných zemědělských družstvech (23. února 1949) a strana zahájila násilnou kampaň za jejich zakládání."
Co mi to jen připomíná? Nejednotní demokraté...
A ta Gottwaldova slova? No ovšem - nebudeme zvyšovat daně, nebudeme zvyšovat věk odchodu do důchodu...a taky Havlovy sliby, jak už nikdy nebudeme v žádném vojenském paktu.

Převzato se svolením autora z webu www.viditelny-macek.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…