Miroslav Macek: Sochy nemohou za to, kdo je zakoupil

30.04.2013 11:20

Úterní glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Sochy nemohou za to, kdo je zakoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

 

Martin Komárek napsal ve včerejší MFDnes: To, že jsou vládní a opoziční strany v kritickém stavu, neznamená, že v kritickém stavu je země či demokracie. Politika je jen zlomkem společenského života. Naštěstí věda, kultura či zdravotnictví jsou v mnohem lepším stavu.
 Dodávám: Znamená ta poslední věta, že lidé jsou dnes kulturnější, než byli před lety? Že jsou zdravější? Opravdu? 
 
 Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě vystavil na nádvoří tři sochy z tzv. Hitlerovy sbírky, které byly součástízemské výstavy Jižní Čechy - Horní Rakousko. Po třech dnech je opat kláštera stáhnul a ukryl, neboť prý návštěvníci proti jejich instalaci protestovali, že symbolisují hrůzy nacismu.
 Velmi by mne zajímalo, kolik těch návštěvníků, kteří si stěžovali, bylo a kteří to byli. Neboť symbolisuje-li kupříkladu socha veslaře nacismus, rád bych věděl jak. Snad tím, že ji zakoupil Hitler? Sochy ovšem pranic nemohou za to, kdo je zakoupil – světové galerie jsou plné obrazů a soch, které objednali či vlastnili všelijací lumpové a vrazi…
 
 Kolem pražského protonového centra se ještě budou dít věci. Superdrahé centrum vzniklo totiž na základě smlouvy o smlouvě budoucí s VZP, kterou tehdy podepsal Rathem dosazený nucený správce VZP Antonín Pečenka, ač žádné takové závazky vytvářet neměl.
 A kde tito dva, tam vždy průšvih…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: viditelny-macek.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.