Miroslav Macek: Staneme se politicky nejlokajštějším americkým státem

31.10.2022 9:32 | Komentář

Pondělní glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Staneme se politicky nejlokajštějším americkým státem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Pominu-li úděsnou představu, jak by esteticky vypadala známka s prezidentem Babišem, velice se divím tomu, že ANO už dávno nevybralo a mediálně „neudělalo“ vhodného prezidentského kandidáta. Na jedné straně chápu, že se Andrej Babiš domnívá, že Sudety a další oblasti dívající se na Pražáky a jejich favority oprávněně skrze prsty zopakují výsledek volby Zeman - Schwarzenberg či Zeman - Drahoš, na druhé straně nechápu, že neví nebo netuší, že tito voliči, ukočkováni politickou a hlavně ekonomickou situací, zůstanou v lednu 2023 více doma, nežli při volbách minulých. Také provládní media budou mít převahu a spustí barnumskou antibabišovskou kampaň, byť jejich vliv nepřeceňuji, dokonce hrozí z jejich strany tradiční „overkilling“.
Obávám se tedy, že poté, co jsme se v toku času stali ekonomicky nejchudší spolkovou zemí, staneme se politicky nejlokajštějším americkým státem.

Na budově ministerstva vnitra na pražské Letné visí u příležitosti svátku 28. října nejen česká, ale rovněž ukrajinská vlajka a mezi nimi obraz s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina uzavřeného v černém plastovém pytli používaném k převozu ostatků. Instalace odkazuje podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na to, abychom si uvědomili, kdo je naším přítelem a kdo se naopak postavil do pozice nepřítele.
Tolik zpráva. Dovedete si představit, že by kupříkladu v Downing Street 10 za druhé světové války visela vlajka s podobně vyvedeným Hitlerem? Já ne, protože tehdy tam sídlil státník a nikoliv šašek.

Na pultech knihkupectví po celém světě se v pátek objevila kniha The Climate Book, kterou ve spolupráci s vědci sestavila mladá švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová. Podle agentury DPA je to „komplexní referenční dílo o klimatické krizi, které by se mělo stát povinnou školní četbou“.
Tolik zpráva. Slova „po celém světě“ jsou jistě euroatlanticky nadsazená, neboť předpokládám, že v Číně, Indii, mnoha afrických státech a spoustě dalších si jí nikdo ani nepovšiml,
Ovšem kšeft to bude pro její loutkovodiče náramný.

Energetickým společnostem TotalEnergies a Shell ve třetím čtvrtletí prudce vzrostl zisk. Připojily se tak k dalším energetickým gigantům, kteří profitovali z růstu cen ropy a plynu v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu. Čistý zisk TotalEnergies bez mimořádných položek meziročně stoupl o 106,7 procenta na 9,86 miliardy USD (240,3 miliardy Kč). Zisk Shellu meziročně vzrostl o 129 procent na 9,45 miliardy USD (230 miliard Kč).
Tolik zpráva. Ty zisky ovšem nezpůsobil ruský vpád na Ukrajinu, ale následné sankce.

Jedna z největších německých energetických firem začala s demontáží větrné farmy v západní spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, a to z poněkud kuriózních důvodů - aby bylo místo na povrchový hnědouhelný důl.
Samozřejmě to s ničím nesouvisí, bylo to naplánováno už dávno, bla, bla, bla…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…