Miroslav Novák: České domácnosti nebojí utrácet, rostoucí příjmy vytvářejí předpoklady pro další růst tržeb

09.05.2017 11:51

Silné prodeje tzv. zbytných statků ukazují, že se české domácnosti nebojí utrácet. Ostatně situace českých domácností je veskrze příznivá. Nezaměstnanost v ČR je nejnižší ze všech zemí Evropské unie a rostoucí příjmy domácností a rychlejší růst mezd u nízkopříjmových skupin obyvatel vytvářejí ideální předpoklady pro další růst tržeb obchodníků v letošním roce.

Miroslav Novák: České domácnosti nebojí utrácet, rostoucí příjmy vytvářejí předpoklady pro další růst tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Zlepšující se situace českých domácností se i nadále odráží na vývoji maloobchodních tržeb. V březnu tržby v maloobchodě vzrostly oproti únoru o 1,2 % a v meziročním srovnání o 7,8 %, respektive o 7,0 % po očištění o kalendářní vlivy. V souhrnu za 1. čtvrtletí vzrostly tržby o 4,8 %, což ukazuje na solidní příspěvek spotřeby domácností do růstu hrubého domácího produktu.

V březnu se dařilo především prodejům nepotravinářského zboží, když tržby v tomto segmentu vzrostly o 15,2 %, zatímco tržby za pohonné hmoty meziročně vzrostly o 4,6 % a za potraviny poklesly o 0,4 %. Stejně jako ostatně každý měsíc si nejvyšší tempo růstu udržují internetoví prodejci, kterým vzrostly tržby meziročně o 25,8 %. Velmi dobře se však dařilo i prodejcům oděvů a obuvi, výrobků pro domácnost, počítačů i prodejcům sportovního vybavení.

Silné prodeje tzv. zbytných statků ukazují, že se české domácnosti nebojí utrácet. Ostatně situace českých domácností je veskrze příznivá. Nezaměstnanost v ČR je nejnižší ze všech zemí Evropské unie a rostoucí příjmy domácností a rychlejší růst mezd u nízkopříjmových skupin obyvatel vytvářejí ideální předpoklady pro další růst tržeb obchodníků v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…