Miroslav Novák: HDP – solidní růst s ohledem na dané podmínky

02.02.2022 15:33 | Komentář

Domácí ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ve 4. čtvrtletí loňského roku ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 0,9 % a v meziročním srovnání dynamika mírně zrychlila na 3,6 %.

Miroslav Novák: HDP – solidní růst s ohledem na dané podmínky
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

V souhrnu za celý loňský rok tak domácí ekonomika vzrostla o 3,3 %. S ohledem na výrazné problémy v domácím automobilovém sektoru ve druhé polovině loňského roku je výsledný růst HDP nakonec možné považovat za úspěch, ačkoliv se ještě úroveň výstupu plně nevrátila na předcovidové hodnoty.

Vývoj domácí ekonomiky ve 4. čtvrtletí loňského roku byl nakonec daleko lepší, než jak to vypadalo ještě v září a na začátku října. Ke zlepšení došlo v případě automobilového průmyslu, na který sice i nadále negativně dopadaly problémy s dodávkami, ale již ne v takové míře, jako ve 3. čtvrtletí. Český statistický úřad konkrétně uvádí, že mezičtvrtletní růst podpořila především zahraniční poptávka.

Domácí ekonomika se ve 4. čtvrtletí zároveň vyhnula lockdownu, který jednu chvíli kvůli zrychlující covidové pandemii reálně hrozil. Vývoj maloobchodních tržeb naznačil, že spotřeba domácností byla ve 4. čtvrtletí opět solidní. Rychlý růst inflace se tak podle všeho do spotřebního apetitu domácností zatím příliš negativně neprojevil.

Na detailnější vhled do struktury HDP si budeme muset počkat na začátek března, kdy bude publikován zpřesněný odhad HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…