Miroslav Novák: Lidé si pořizují zboží, jehož nákup by si před několika lety rozmysleli

06.02.2017 10:12

Komentář k maloobchodním tržbám – prosinec 2016:

Miroslav Novák: Lidé si pořizují zboží, jehož nákup by si před několika lety rozmysleli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

I v loňském roce tak pokračoval trend přesunu poptávky z kamenných prodejen na internet. A tento trend ještě zdaleka nekončí. Silný růst maloobchodu v loňském roce je jednoznačně odrazem dalšího zlepšení situace na pracovním trhu. Pokles nezaměstnanosti v kombinaci s rychlejším růstem mezd se odráží do vyšší ochoty spotřebitelů nakupovat i takové zboží, jehož nákup by si před několika lety rozmysleli.

Rok 2016 byl pro většinu obchodníků s růstem tržeb o 5,6 % velmi úspěšný a navázal tak na příznivý rok 2015. Za prosinec se sice očekávala silnější  čísla, avšak výsledný meziroční růst tržeb o 3,0 % nelze rozhodně označit jako zklamání.

Na prosincovém růstu maloobchodu se podílely především prodeje nepotravinářského zboží s růstem o 4,1 % meziročně, zatímco prodeje potravin se zvýšily jen o 0,1 %. Tradičně nejsilnější růst tržeb zaznamenaly v prosinci prodeje přes internet a zásilkový prodej s 15,9 %. Rostly však i tržby farmaceutickým obchodům, prodejcům kosmetiky, sportovních potřeb a počítačů. 

Při pohledu na čísla za rok 2016 rostly tržby rychleji prodejcům nepotravinářského zboží (o 6,8 %) než prodejcům potravin (o 3,3 %). Suverénně nejrychlejším tempem však rostly prodeje přes internet a pomocí zásilkové služby (o 21,9 %). I v loňském roce tak pokračoval trend přesunu poptávky z kamenných prodejen na internet. A tento trend ještě zdaleka nekončí.

Silný růst maloobchodu v loňském roce je jednoznačně odrazem dalšího zlepšení situace na pracovním trhu. Pokles nezaměstnanosti v kombinaci s rychlejším růstem mezd se odráží do vyšší ochoty spotřebitelů nakupovat i takové zboží, jehož nákup by si před několika lety rozmysleli. Maloobchodní prodeje tak potvrzují, že spotřeba domácností byla hlavním zdrojem růstu domácí ekonomiky i v závěru loňského roku.

Autor je analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…