Miroslav Novák: Nůžky mezi počtem nezaměstnaných a nabízenými místy se budou dále zavírat

08.02.2017 10:40

Po třech letech silného ekonomického růstu se vyjednávací pozice zaměstnanců i nezaměstnaných nachází ve výrazně lepší pozici než v roce 2013. Nezaměstnanost v ČR je jedna z nejnižších v Evropě a před námi je další rok robustního růstu ekonomiky. I letos tak bude pokračovat trend rychlejšího růstu mezd, započatý již v loňském roce.

Miroslav Novák: Nůžky mezi počtem nezaměstnaných a nabízenými místy se budou dále zavírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Negativní sezónnost se podepsala pod další dočasné zvýšení nezaměstnanosti i na začátku letošního roku, když se podíl nezaměstnaných osob v lednu zvýšil na 5,3 % z prosincových 5,2 %. Nezaměstnanost v lednu sice mírně vzrostla, avšak zvýšil se i počet nabízených pracovních míst, kterých úřady práce v souhrnu evidovaly 135,5 tis.

Česká ekonomika tak nadále vytváří řadu volných pracovních míst, avšak část těchto pracovních pozic je obtížně obsadit. Často dochází k nesouladu místa, kdy pracovní pozice jsou nabízeny v regionech s velmi nízkou nezaměstnaností, zatímco v regionech s vyšší nezaměstnaností je počet volných pracovních míst nižší. V některých případech naopak uchazeči nesplňují požadovaná kritéria zaměstnavatele a v některých případech pro změnu potenciální zaměstnanci neakceptují výši mzdy či pracovní podmínky.

Po třech letech silného ekonomického růstu se vyjednávací pozice zaměstnanců i nezaměstnaných nachází ve výrazně lepší pozici než v roce 2013. Nezaměstnanost v ČR je jedna z nejnižších v Evropě a před námi je další rok robustního růstu ekonomiky. I letos tak bude pokračovat trend rychlejšího růstu mezd, započatý již v loňském roce. 

V únoru a následně i v dalších měsících nás česká opačný vývoj ve vývoji nezaměstnanosti než jsme viděli během prosince a ledna. Vzhledem k pozitivním sezonním faktorům bude nezaměstnanost postupně klesat a během jarních měsíců ukazatel podílu nezaměstnaných osob zamíří zpět pod hladinu 5 %. Nůžky mezi počtem nezaměstnaných a nabízenými pracovními místy se budou dále zavírat.

Autor je analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…