Miroslav Novák: Obchodníkům se v říjnu vesměs dařilo

06.12.2018 13:40

Klíčové období maloobchodní prodejce však teprve čeká. Za pozornost přitom stojí skutečnost, že spotřebitelská důvěra v listopadu zaznamenala strmý pokles, když mezi spotřebiteli výrazně vzrostly obavy o budoucí ekonomický vývoj. Bude tak zajímavé sledovat, zda se obavy ze zhoršení ekonomické situace nepromítnou i do slabších předvánočních prodejů a větší výdajové zdrženlivosti domácností.

Miroslav Novák: Obchodníkům se v říjnu vesměs dařilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nakupování, ilustrační foto

Obchodníkům se v říjnu vesměs dařilo. Maloobchodní tržby v říjnu oproti září vzrostly o 1,0 %, v meziročním srovnání přidaly 6,4 % a po očištění o pracovní dny 5,2 %. Říjen tak napravil slabší zářijovou statistiku maloobchodních tržeb.

Detailnější pohled ukazuje, že v říjnu šlo velmi dobře na odbyt především nepotravinářské zboží, když obchodníkům tržby vzrostly meziročně o 9,4 %. Naopak tržby za potraviny v říjnu meziročně poklesly o 1,5 %.

Rozhodně nepřekvapí, že nejrychlejší růst tržeb si v říjnu připsaly opět prodeje přes internet (24,1 %). Internetoví prodejci tak zaujímají stále větší tržní podíl na úkor tradičních kamenných prodejen. Velmi dobře se v říjnu prodávaly i počítače (18,1 %) a výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (11,8 %) či výrobky pro domácnost (10,1 %). Pokles tržeb naopak zaznamenaly prodejci potravin ve specializovaných obchodech (-1,1 %) a ani nespecializované prodejny s převahou potravin žádný významnější nárůst tržeb s 0,8 % nezaznamenaly.

Klíčové období maloobchodní prodejce však teprve čeká. Za pozornost přitom stojí skutečnost, že spotřebitelská důvěra v listopadu zaznamenala strmý pokles, když mezi spotřebiteli výrazně vzrostly obavy o budoucí ekonomický vývoj. Bude tak zajímavé sledovat, zda se obavy ze zhoršení ekonomické situace nepromítnou i do slabších předvánočních prodejů a větší výdajové zdrženlivosti domácností. Na druhé straně rychlý růst mezd v letošním roce a předběžné výsledky prodejů na Černý pátek spíše naznačují, že se letos české domácnosti na vánoční svátky ještě omezovat nebudou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…