Miroslav Novák: Reálný růst mezd může být letos slabší

09.01.2017 10:12

Komentář k podílu nezaměstnaných osob za prosinec 2016:

Miroslav Novák: Reálný růst mezd může být letos slabší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Prosinec je tradičně měsícem, kdy se nezaměstnanost vzhledem k negativním sezonním faktorům zvyšuje. Ani závěr loňského roku v tomto směru nebyl výjimkou. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl v prosinci na 5,2 % z listopadových 4,9 %. V prosinci došlo rovněž k mírnému poklesu hlášených volných pracovních míst, kterých bylo hlášeno 132,5 tis., což je meziročně o 30 tis. více. Na jedno volné pracovní místo připadalo 2,9 uchazeče.

Nezaměstnanost, vyjádřená jako podíl nezaměstnaných osob, se udrží nad hladinou 5 % i během ledna a února, ale již v březnu je možné předpokládat její návrat zpět pod zmíněných 5 %. Vzhledem k pokračujícímu ekonomickému růstu lze i v roce 2017 očekávat další snižování nezaměstnanosti, které však již nebude tak rychlé jako v předchozích dvou letech.

Situaci na pracovním trhu bude v roce 2017 charakterizovat nesoulad mezi snižující se nabídkou volných uchazečů o zaměstnání a zvyšující se poptávkou po vhodných zaměstnancích, což se odrazí i v růstu nominálních mezd. Reálný růst mezd však může být letos ve srovnání s rokem 2016 slabší, a to s ohledem na vyšší inflaci.

Autor je analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…